Ajax wil ‘generatie die de hele wereld aan kan’ klaarstomen; Overmars waakt over talenten

Tijdens een aandeelhoudersvergadering hebben de raad van commissarissen en directie van Ajax nog maar eens de ambitieuze doelstelling van de club uiteengezet. Ook de gezonde financiële cijfers kwamen aan bod, terwijl voetbaldirecteur Marc Overmars liet weten er alles aan te doen de huidige talentvolle spelers te behouden.

Algemeen directeur Michael Kinsbergen stelde dat kampioen worden en Europese overwintering, zoals ieder seizoen in Amsterdam, ‘de hoofddoelstelling is’. Daarbij wil Ajax ook de beste opleiding en talentpool van Europa worden. ‘Maar onze ambities reiken verder. We willen een generatie klaarstomen die de hele wereld aan kan. Het beste jonge eerste elftal van Europa, dat is waar we naar streven.’

Volgens Kinsbergen wijzen de statistieken uit dat die doelstelling van Ajax niet irreëel is. ‘Het elftal dat in 1995 de Champions League won, was maar één jaar jonger dan het elftal dat een half jaar geleden tegen Willem II kampioen van Nederland werd.’ Behalve de focus op de spelers, is voor Ajax ook belangrijk dat de randvoorwaarden optimaal zijn. ‘We willen de beste trainersstaf voor talentontwikkeling in Europa’, zo omschreef Kinsbergen.

Talenten
Overmars (foto) beloofde er alles aan te doen om de huidige talenten van de Ajax-selectie binnenboord te houden. Spelers als Stefano Denswil, Joël Veltman en Viktor Fischer zouden zich in Amsterdam prima kunnen doorontwikkelen. ‘Ik ga zelf desnoods voor de deur liggen als het nodig is.’

‘De langdurige contracten moeten ons helpen bij het behouden van de grote talenten’, ging Overmars verder. ‘Stel, Fischer zegt: ik wil nu weg. Dat gebeurt absoluut niet. En neem Veltman, die hebben we onlangs vastgelegd tot 2017. Dat is hoe we het willen.’ Bij het behoud van de jongste talenten, die nog geen langdurige contracten voorgeschoteld mogen worden, wil Ajax ‘een platform bieden waarin de talenten zich op de beste manier kunnen ontwikkelen’, aldus Overmars.

De leiding van Ajax liet tot slot weten ’trots’ te zijn op de gezonde financiële situatie. Over het boekjaar 2012/13 werd achttien miljoen euro winst gemaakt. Het streven is om dat balanced budget zo te houden. Financieel directeur Jeroen Slop voegde daaraan toe dat ook over het volgende boekjaar winst gemaakt zal worden. Dan zijn behalve de inkomsten uit de Champions League immers ook de transferopbrengsten van Toby Alderweireld (naar Atlético Madrid), Christian Eriksen (naar Tottenham Hotspur) en Derk Boerrigter (naar Celtic) meegenomen.

Tekst: VI.nl

Related posts