De Boer legt uit: ‘Als je in de beginfase balverlies lijdt, dat is dodelijk’

De verdedigers van Ajax zijn de spelers die het meest in balbezit komen. De regerend landskampioen speelt de bal vaak eindeloos achterin rond en dit levert zo nu en dan fluitconcerten van kritische fans op: zij willen meer actie zien. Volgens Frank de Boer is dat echter onmogelijk.

De coach van Ajax stelt dat het voor zijn ploeg ‘zoeken zoeken zoeken’ is: “Je kunt ook de bal meteen op de spits spelen en dan speel je de bal niet rond, maar dat is onze kracht niet”, doceert De Boer bij Ajax TV. “Natuurlijk willen wij zo snel mogelijk naar de middenvelders spelen, maar als een tegenstander heel gegroepeerd staat, dan moet je niet teveel risico nemen.”

Volgens De Boer loeren tegenstanders op momenten waarbij Ajax simpel de bal kwijtraakt, door een actie met teveel risico van een van de verdedigers. “Als je in de beginfase balverlies lijdt, dat is dodelijk. Voorin mag je risico’s nemen met één-tegen-één-acties, overlappende backs en voorzetten, maar in de eerste twee fases moet je heel zuinig zijn”, vindt De Boer.

Tekst: Voetbalzone

Related posts