Cillessen: ‘Ik wil goed spelen en uiteindelijk met die schaal in mijn handen staan ‘

Jasper Cillessen durft het zelf nog nauwelijks te geloven maar als de schijn niet bedriegt, mag hij als eerste doelman van het Nederlands elftal toeleven naar de oefeninterlands tegen Japan en Colombia. ‘Natuurlijk zou dat niet normaal zijn’, zegt hij. ‘Ik vind het al heel bijzonder dat ik op mijn 24e jaar als eerste doelman van Ajax naar Oranje mag.’

Waar de geboren Groesbeker ruim twee jaar niet eens over durfde te dromen, gebeurde vorige maand in zo’n twee weken. Cillessen leek op weg naar zijn derde seizoen als tweede doelman van Ajax totdat Kenneth Vermeer plotseling de ene op de andere blunder stapelde en trainer Frank de Boer het tijd vond voor een nieuwe eerste keeper bij Ajax.

De succesvolle oefenmeester maakte daarmee de weg vrij voor bondscoach Louis van Gaal, die zo gecharmeerd is van Cillessen dat hij hem in de zomer zelfs als tweede keeper van Ajax al meenam voor een lucratieve trip door Azië. Toen Michel Vorm in de aanloop naar de uitwedstrijd tegen Turkije afhaakte met een handblessure, promoveerde Cillessen razendsnel tot eerste keeper van Oranje. Van Jong Ajax naar Oranje in 2 weken, dat is pas carrière maken.

De oud-doelman van NEC droeg in Istanbul met een handvol fraaie reflexen bij aan een zege (2-0). Cillessen straalde rust uit en stond vaak op de goede plaats, net als bij Ajax de laatste weken. ‘Het ging wel lekker’, beseft de blonde doelverdediger. ‘Maar er zijn hier zo veel goede keepers dat ik het niet vanzelfsprekend vond dat ik er nu weer bij zou zitten. Net zoals ik er niet van uitga dat ik ga spelen tegen Japan en Colombia.’

Mede omdat Michel Vorm en Jeroen Zoet nog geblesseerd zijn, concurreert Cillessen nu met Tim Krul en Maarten Stekelenburg om een basisplaats bij Oranje. De keeper van Ajax beschikt waarschijnlijk over de beste papieren omdat hij als enige van de drie ook al was opgenomen in de voorlopige selectie van Van Gaal.

Wel schreef Krul zondag volgens de makers van het bekende Engelse sportprogramma Match of the Day geschiedenis met een recordaantal van 13 spectaculaire reddingen in de uitwedstrijd van Newcastle United tegen Tottenham Hotspur. Stekelenburg, inmiddels actief voor Fulham, schitterde voor Oranje op het laatste WK in Zuid-Afrika.

‘Ik zal het dus steeds moeten laten zien’, weet Cillessen. ‘Nu hier bij Oranje, maar vooral de rest van het seizoen bij Ajax. Ik wil goed spelen en uiteindelijk met die schaal in mijn handen staan. Op die manier maak ik de meeste kans op een plaats in de WK-selectie.’

Tekst: AD Sportwereld

Related posts