Boete voor spandoek Fenian Bastards: dat vraagt om een reactie!

Gisteravond werd bekend dat de UEFA via een verantwoordelijke commissie in al haar wijsheid heeft besloten een forse boete uit te delen aan Ajax vanwege het tonen van een doek waarop ‘Fenian Bastards’ te lezen was onder de CL wedstrijd, thuis tegen Celtic. De straf had overigens nog hoger kunnen uitvallen als het aan de UEFA in eesrte instantie had gelegen, maar door adequaat optreden van Ajax bleef het beperkt tot een (forse) boete.

Dit is niet de eerste boete vanwege een spandoek in de afgelopen jaren. Meest absurde voorbeeld was het doek waarop een oliesjeik was te zien, wat een knipoog was tegen veel clubs die worden bestuurd door rijke oliesjeiks, van gekkigheid en vanwege de koopzucht niet weten wat ze doen en veelal een torenhoge schuld hebben.

Natuurlijk, over smaak kun je twisten. Maar daar waar vrijheid van meningsuiting een groot goed is in Nederland en in Europa, is het absurd hoe de UEFA met dergelijke kwesties omgaat. Bovendien vinden wij, dat de UEFA erg willekeurige straffen oplegt, qua soort en in welke mate.

Door deze kwestie zullen we met andere partijen in gesprek proberen te komen met de UEFA, logischerwijs met de Nederlandse vertegenwoordiger en ou-Ajax voorzitter van Praag. Wat ons betreft om aan te geven dat dergelijke situaties meer dan absurd zijn. Deze kwestie vraagt om een reactie richting de UEFA.

Als je kijkt naar de tekst van het spandoek, moet je je vooral verdiepen in de context om dit discriminerend of beledigend te vinden of juist niet. We vragen ons ten zeerste af, of dit uberhaupt door de UEFA is gedaan. Of speelden andere sentimenten mee, waardoor Ajax en haar supporters hoe dan ook moesten boeten?

Tot slot. De daadkracht van de UEFA rondom deze kwestie is opmerkelijk te noemen. Veel zaken als corruptie, omkoopschandalen, Finacial Fair Play, modernisering hulpmiddelen arbitrage, de steeds groter wordende kloof tussen clubs op sportief en finacieel gebied, wat ons betreft is daar nu daadkracht voor nodig.

Bestuur AFCA Supportersclub

Zie eerdere berichten:
12-11-2013: Ajax krijgt 25.000 euro boete voor tonen spandoek
08-11-2013: UEFA-onderzoek naar spandoek tijdens Ajax – Celtic

Related posts