Siem de Jong: ‘Ik ben geen echte spits, Luuk wel’

Op de bijrijdersstoel van de prachtige Porsche van zijn broer Luuk zoefde Siem de Jong dinsdag het parkeerdek op van Hotel Huis Ter Duin, de vaste verblijfplaats van Oranje in Noordwijk. Niet als middenvelder maar als spits meldde de aanvoerder van Ajax zich daar voor de oefeninterlands van zaterdag tegen Japan en 3 dagen later tegen Colombia.

‘Het kan raar gaan’, besefte De Jong die bij Ajax de laatste twee duels zijn plaats op het middenveld weer heeft verlaten voor de positie centraal in de aanval. ‘Eerst zit ik er niet bij. Dan word ik inderdaad opgeroepen als vervanger voor de geblesseerde Dirk Kuyt. En nu hoor ik ook nog dat Robin van Persie niet beschikbaar is. En ik ben misschien wel helemaal geen echte spits. Ja, Luuk is dat inderdaad wel. Maar ja, die speelt nu even niet bij Borussia Mönchengladbach.’

En dus reed Luuk weer richting Duitsland en mocht De Jong zich voorbereiden op zijn eerste training in de aanloop naar de laatste duels van Oranje dit kalenderjaar. Na het wegvallen van Van Persie en Kuijt en de langdurige afwezigheid van de gekwetste Klaas-Jan Huntelaar heeft hij samen met Jeremain Lens zelfs plotseling de beste papieren voor de vacature van centrumspits. ‘Daar zou je best gelijk in kunnen hebben’, reageerde De Jong. ‘Maar ik wil niet op de zaken vooruit lopen en ben al heel blij dat ik er weer bij ben.’

Want sinds de oefentrip van Oranje door Azië van afgelopen zomer ontbrak De Jong bij Oranje. Als vervanger van de geblesseerde Rafael van der Vaart scoorde de captain van Ajax twee keer tegen Indonesië en kreeg hij ook speeltijd tegen China. ‘Als je het zo bekijkt, dan ging ik als middenvelder mee’, erkent hij. ‘Ik heb daar ook met de bondscoach over mijn positie gesproken. Hij zag me toen volgens mij ook vooral als aanvallende middenvelder, maar hij zei ook dat ik op meerdere posities inzetbaar ben.’

Op weg naar het WK in Brazilië is het voor De Jong lastig concurreren met spitsen als Van Persie, Huntelaar en Kuijt en spelmakers van het kaliber Van der Vaart en Wesley Sneijder. ‘Zo ver wil ik ook helemaal niet kijken’, zei hij. ‘Laten we ons nu eerst maar eens volledig concentreren op de komende interlands. Daarvoor ben ik hier naar toe gekomen. Ik heb in ieder geval weer een kans om me te laten zien de komende week.’

Tekst: AD Sportwereld

Related posts