Denswil: ‘Niet forceren vanwege Celtic-uit’

Ajax vecht vanavond voor de laatste kans in Europa. De 19-jarige verdediger Stefano Denswil speelde een hoofdrol in het heenduel met de Schotten en heeft iets recht te zetten.

Stefano Denswil debuteerde ongeveer een jaar geleden voor Ajax 1 in de Eredivisie. Op 3 november 2012 mocht de verdediger bij afwezigheid van Niklas Moisander in de basis starten tegen Vitesse. Het was geen wedstrijd waar Denswil graag aan terugdenkt, want tegenstander Wilfried Bony scoorde tweemaal en diende Ajax zo een nederlaag toe. Een harde les, want de Ivoriaan fopte Denswil bij zijn tweede goal en liep slim van hem weg om de 0-2 in te koppen. “Ik heb niet meer aan dat moment of die wedstrijd teruggedacht”, zegt Denswil tegen Goal na de meest recente nederlaag tegen Vitesse.

Maar er is wel wat veranderd in een jaar tijd, weet ook Denswil. “Ik ben zeker niet tevreden, want we verliezen nu weer van Vitesse. Dan baal je gewoon, zeker omdat het niet nodig was.” Denswil is inmiddels basisspeler bij Ajax, sinds het vertrek van Toby Alderweireld. “Als ik naar mijn eigen spel kijk, is er wel wat ontwikkeld. Het gaat op zich goed, maar met het team nu wat minder.”

Juist nu het wat minder gaat, breekt voor Ajax de belangrijke periode aan. Woensdagavond komt Celtic op bezoek in Amsterdam en als Ajax nog iets wil betekenen in Europa, volstaat alleen een zege. “Hopelijk kunnen we dan ook wat recht zetten wat we de afgelopen weken hebben nagelaten. Barcelona speelt thuis tegen Milan en heeft zeven punten, Milan heeft er nu vijf dus als we winnen is er weer wat mogelijk.”

Het uitduel met Celtic was voor Denswil ook geen wedstrijd voor in de plakboeken. Vlak voor rust beging hij een overtreding op Anthony Stokes waaruit een strafschop en dus de 1-0 viel, na de pauze toucheerde hij een schot van Beram Kayal dat Jasper Cillessen passeerde. “Natuurlijk zou het lekker zijn als ik iets recht kon zetten tegen Celtic, maar ik ga niks geforceerd doen. Ik denk dat ik gewoon mijn eigen spel moet blijven spelen en niet te veel op die doelpunten van vorige keer gefixeerd zijn.”

De 19-jarige verdediger verwacht wel een andere wedstrijd dan twee weken geleden in Schotland. Volgens Denswil hebben de supporters van Ajax hierin een belangrijke rol. “Wij hebben nu wel het voordeel van onze supporters en voor hun zal het lastiger worden omdat ze die steun van twee weken geleden niet hebben. Hoe Celtic zal spelen weet ik niet, misschien dat ze iets meer afwachten.” In de ArenA wordt er de laatste tijd echter meer gefloten dan gejuicht. “Dat is logisch. Bij Ajax moet er gewonnen worden en dat heeft al even geduurd.”

Ajax zal de druk dus moeten opvoeren tegen The Bhoys. “Het blijft in ieder geval een goede ploeg met sterke spitsen. Teemu Pukki is erg snel, maar ook daar omheen spelen goede spelers”, zegt Denswil. “Maar ik denk dat we ze gewoon vol onder druk moeten zetten. Het liefst de hele wedstrijd lang, maar als dat niet lukt dan doen we het in fases. Maar de drie punten zijn nu heilig, als we nog iets willen in Europa.”

Wellicht een extra motivatie is de discussie over de aftakeling van het Nederlandse clubvoetbal. Met een zege op Celtic zou Ajax in ook het Nederlandse voetbal een dienst bewijzen. “Dat komt er ook nog bij ja, maar als spelersgroep ben je daar niet mee bezig. We gaan voor die drie punten, we moeten wel”, besluit Denswil.

Tekst: Goal.com

Related posts