There are no ads, please add some


De Boer: ‘Wispelturigheid hoort bij jonge spelers’

Hoewel de hiërarchie in de Eredivisie op dit moment zoek is, verwacht Frank de Boer dat zijn ploeg blijft meedoen om de bovenste vier plekken. Dat zei de coach van Ajax vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie op de Toekomst.

De Boer erkende vrijdagmiddag dat de verhoudingen in de Eredivisie zoek zijn. Dit naar aanleiding van de huidige stand, waarin dit weekeinde maar liefst acht ploegen aan kop kunnen komen. ,,Je ziet dit niet vaak’’, zei hij, om er vervolgens aan toe te voegen dat de bijkomende sensatie hem niet kan bekoren. ,,Het zou zijn charme hebben, maar als trainer van Ajax zie ik dat anders. Zo’n wedstrijd tegen RKC horen wij gewoon te winnen. Net zoals feyenoord en psv ook niet hoorden te verliezen van Heracles en Roda. Toch denk ik dat de favoriete ploegen gewoon bij de bovenste vier staan aan het einde van het seizoen.’’ Inclusief Ajax. De coach heeft er vertrouwen in dat zijn ploeg blijft vertoeven in de top van het linkerrijtje, benadrukte hij.

Toen hijzelf nog voetballer was van Ajax, lagen de verhoudingen in de Eredivisie beduidend anders. In de jaren negentig was vrijwel zeker dat ploegen als feyenoord, psv en Ajax hun wedstrijd gingen winnen. De Boer: ,,Als wij het veld op kwamen, stonden we al met 1-0 voor. Dat klopt. We hadden toen een periode dat we van tevoren al wisten dat we gingen winnen. Maar gemiddeld waren wij ouder. Ik was 25 op dat moment. Wanneer je 21 bent, zoals veel spelers nu, is het moeilijk om constant te presteren.’’

De betrekkelijk lage gemiddelde leeftijd is volgens hem een van de oorzaken van de wisselvalligheid. Des te lager die is, des te groter de kans op wisselvallige prestaties. ,,Wispelturigheid hoort bij jonge spelers. Dat vermindert wanneer ze veel duels spelen. Maar ik ben niet ontevreden over het vertoonde spel tot nu toe. We zijn een enkele keer door de ondergrens gezakt, maar lang niet altijd. Alleen is het soms lastig voetballen als de tegenstander met elf man voor het doel hangt.’’

Tijdens de persconferentie werd De Boer kritiek van supporters voorgelegd. Zij zouden meer opportunisme willen zien in het spel van Ajax. ,,Moeten we dan de lange bal spelen?’’ Vervolgens: ,,Daar hebben we de spelers niet voor. Iedereen mag een mening hebben, maar op deze wijze doen we het al drie jaar.’’ Getuige de drie landstitels niet zonder succes, alhoewel De Boer toegeeft dat hij niet blij is met deze seizoenstart, die inmiddels veertien verliespunten heeft gekost.

Mogelijk dat de oefenmeester zaterdag in de ArenA niet te maken krijgt met een opponent die een muur optrekt voor het eigen doel. Vitesse-trainer Peter Bosz is volgens hem een liefhebber van aanvallend voetbal, dat moet leiden tot de winst. ,,Of Vitesse met knikkende knieën naar de ArenA komt? Dat interesseert me niet. Ze hebben een goede ploeg met enkele technisch zeer begaafde spelers. Ze zullen willen voetballen.’’

Tot slot reageerde De Boer nog op de opmerking dat Vitesse een filiaal van Chelsea is geworden: ,,Elke club heeft een eigen filosofie. Dat moet je respecteren, ook al doen wij het bij Ajax anders. In elk geval is Vitesse nog nooit zo dicht bij de top geweest. Bovendien hebben ze enkele interessante spelers erbij gekregen. Spelers zoals Van Aanholt en Piazon, die de Eredivisie een kwaliteitsimpuls geven.’’

Tekst: Ajax.nl

Gerelateerde posts