There are no ads, please add some


Duitse officier van justitie Bachmann: ‘Matchfixing in Nederland’

Vier wedstrijden in het Nederlandse betaalde voetbal zijn in 2009 gemanipuleerd. Dat zegt de Duitse officier van justitie Andreas Bachmann. Hij houdt zich al jaren bezig met matchfixing. Bachman zegt in een gesprek met de NOS ook te weten dat Nederlandse club de laatste vier jaar bij internationale wedstrijden 3 keer benadeeld zijn, bijvoorbeeld omdat de scheidsrechter was omgekocht.

Bachmann wil nog niet zeggen om welke wedstrijden het gaat. Hij wil naar eigen zeggen zijn Nederlandse collega’s niet voor de voeten lopen. De uitspraken van Bachmann komen op een opvallend moment. Minister Schippers van Sport heeft onderzoekers opdracht gegeven mogelijke matchfixing in Nederland te onderzoeken. Zij presteren volgende week hun bevindingen.

De onderzoekers spraken de afgelopen maanden onder meer met Nederlandse profs over hun mogelijke ervaringen met matchfixing. Het is nog onduidelijk wat dat heeft opgeleverd.

De onderzoekscommissie heeft volgens Bachmann geen beroep gedaan op het Openbaar Ministerie in Bochum, waar veel kennis aanwezig is over matchfixing in Europese voetbalcompetities. Ook Europol verzamelde veel informatie in die Duitse stad.

De politie van de Europese Unie beweerde in februari dat er de afgelopen jaren wereldwijd honderden voetbalwedstrijden verkocht zijn. Minimaal vijf Nederlanders worden verdacht van betrokkenheid bij manipulatie.

Volgens minister Opstelten van Veiligheid en Justitie zou het vijftal niet in Nederland hebben geopereerd, maar officier van justitie Bachmann spreekt dat tegen. Het bewijs dat het OM in Bochum verzamelde, is onder meer afkomstig uit afgeluisterde telefoongesprekken.

“Dat is allemaal in overleg en in samenwerking met onze Nederlandse collega’s gebeurd”, aldus Bachmann.

Tekst: De Telegraaf

Gerelateerde posts