Clubkas Ajax gevuld met 75-80 miljoen

De financiële weelde bij Ajax is op dit moment ongekend. De Amsterdammers zijn al drie jaar op rij kampioen van Nederland geworden en verdienden enorm in de lucratieve Champions League, doordat geen enkele andere club uit de Eredivisie deelnam aan de groepsfase van het toernooi. Bovendien verkocht men een behoorlijk aantal spelers. Er zijn verschillende manieren waarop Ajax het binnengekomen geld kan spenderen om er beter van te worden, zo rekent RTL Z voor. Er zou 75 tot 80 miljoen euro aanwezig moeten zijn bij de club.

Het financieel-economische nieuwsprogramma schrijft dat er vier opties zijn, waar Ajax gebruik van kan maken om er op vooruit te gaan. Ten eerste zou men kunnen overwegen om het bedrijf Ajax van de beurs te halen. Sinds 1998 staat de club genoteerd aan de effectenbeurs Euronext Amsterdam: het is de enige vereniging in Nederland die beursgenoteerd is.

Echt wijzer is Ajax niet geworden van de gang naar de beurs: een beperkt deel van de aandelen is maar verhandelbaar en bovendien willen veel mensen intern Ajax graag weghalen van de beurs. Volgens RTL Z zou dat zo’n zestig miljoen euro kosten. Een tweede optie is de aanschaf van de Amsterdam ArenA. Op dit moment heeft Ajax een belang van dertien procent in de eigen thuishaven.

De gemeente heeft zestig miljoen euro meebetaald en Ajax zou kunnen besluiten om volledig eigenaar te worden van het eigen stadion. Men kan ook besluiten om de salarissen van de aanwezige spelers te verdubbelen en de contracten open te breken, om die te verlengen. Daarmee zou Ajax zich ervan verzekeren dat goede voetballers langer in eigen huis blijven. Tenslotte kan men ook kiezen voor het uitkeren van dividend, waarmee een deel van het geld weer terugstroomt naar Ajax zelf.

Tekst: Voetbalzone

Related posts