‘Boilesen speelt tegen Heerenveen; Blind wel op de bank’ (Incl. video)

Het grootste nieuws dat donderdag uit de voorbeschouwende persconferentie van Frank de Boer kwam, ging over de backs. Niet Daley Blind speelt tegen Heerenveen, maar Nicolai Boilesen. Na 18 september 2011 eindelijk weer een basisplaats voor hem in Ajax 1. Ook kiest De Boer ‘gewoon’ weer voor Ricardo van Rhijn op rechts.

De vraag kwam aan het begin van de persconferentie of De Boer gelooft in het credo ‘Never change a winning team’. ,,Niet per se”, gaf de trainer toe. ,,Want als een speler is geschorst en we winnen zonder hem, dan ga ik hem niet direct wisselen. Je moet spelers ook vertrouwen geven. Ik kijk hoe mensen er voor staan. Als ze licht geblesseerd zijn dan kunnen we met een gerust hart iemand anders opstellen. Want op elke positie zit de nummer twee dicht tegen de nummer één aan. Tegen Heerenveen speelt daarom Nicolai Boilesen. Daley Blind heeft een tijdje last van zijn lies. Hij zou kunnen spelen, maar dan lopen we het risico dat het verergert. We moeten voorzichtig zijn, want straks breekt weer een periode aan waarin we om de drie, vier dagen een wedstrijd hebben. Dan hebben we iedereen keihard nodig, zeker ook Daley.”

Tegen Heerenveen verwacht De Boer een open wedstrijd: ,,Heerenveen heeft zeker in het eigen stadion bewezen dat het team moeilijk te verslaan is. Vorig seizoen begonnen we goed met een sterke Thulani Serero. Nadat hij rood kreeg kantelde de wedstrijd. Ik verwacht vrijdag twee ploegen die normaal gesproken het spel willen maken. Dat hangt wel af wat de insteek van Heerenveen zal zijn. Zullen ze vol druk zetten of zullen ze wachten op de snelle spelers die ze voorin hebben?”

Dat zullen we vrijdagavond zien. De Ajacieden willen in elk geval beter spelen als tegen feyenoord. Al kan De Boer zo al drie oorzaken opsommen voor de mindere tweede helft tegen feyenoord. ,,Ten eerste was het voor het eerst dat de spelers drie wedstrijden in acht dagen speelden. Dan was er het zware veld en de derde reden is dat het dertig graden in het stadion was met een vochtigheid van 85 procent. De teams leken wel twee boksers in de laatste ronde, die geen kracht hadden voor de genadeslag.”

In de Klassieker kwam Ajax al na acht minuten op achterstand. Was dat een teken dat er niet scherp wordt begonnen? ,,Deze week hebben we veel aandacht aan scherpte geschonken”, vertelde De Boer. ,,Niet alleen in het begin, maar over de hele wedstrijd.”

Over twee spelers wilde de vaderlandse pers nog meer weten. Uiteraard hoe het met Siem de Jong gaat: ,,Vandaag wordt er een foto gemaakt van zijn long. Als dat er goed uitziet, dan mag de drain eruit. Dan zal hij niet direct naar huis gaan, maar maken ze morgen opnieuw een foto. Als die goed is, dan mag hij naar huis. Voor zijn herstelperiode maakt het niet uit dat hij nu weer in het ziekenhuis ligt. Die blijft op minimaal zes weken staan.” En dan kwam de vraag aan de orde hoe De Boer over de vermeende mindere vorm van Fischer denkt. ,,Viktor legt zichzelf soms te veel druk op. Je moet echt tegen hem zeggen dat hij ook goed kan spelen, zonder dat hij scoort. Ik vond hem tegen feyenoord beter dan die twee vorige wedstrijden. Het is een kwestie van tijd dat we de Fischer van vorig seizoen weer zien.”Tekst: Ajax.nl

Related posts