Hoofdsteward Theo Holtslag voor eeuwig Ajacied

Theo Holtslag bereikte onlangs de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar en dat ging niet onopgemerkt aan hem voorbij. Wat heet. De hoofdsteward van Ajax werd zondag in de ArenA voor de Klassieker tegen feyenoord op gepaste wijze uitgeluid door niemand minder dan directeur marketing Edwin van der Sar. Een staande ovatie volgde voor de Ajacied, die wel in een andere rol aan zijn club verbonden blijft.

,,Ik wist van niks’’, blikt het vertrouwde gezicht onder de supporters terug op die gedenkwaardige zondagmiddag. ,,Ik was vlak voor de wedstrijd zoals altijd bezig met het weghalen van de spandoeken voor Zuid, toen me werd gevraagd even naar boven te lopen. Daar stond Van der Sar, dus ik liep maar naar hem toe. Op het moment dat ik bij hem stond vroeg hij: we raken je toch niet kwijt Theo? Toen ik nee knikte, zei hij: mooi, dan kan ik nu mijn speech doen. Vervolgens kreeg ik uit handen van Van der Sar een prachtig Ajax-beeld met mijn naam er ingegraveerd en de tekst: Voor eeuwig Ajacied.’’

Maar dat was niet de enige blijk van erkenning die de hondstrouwe steward ten deel viel. ,,VAK410 en Zuid hadden een schitterend bedrag voor me bijeen gecollecteerd en ook de Supportersvereniging Ajax (SVA) en de directeur van de ArenA zetten me in het zonnetje. Het was een geweldige ervaring en een pure verrassing.’’

Ondanks deze gestes was Holtslag nog het meest geroerd door de orkaan van geluid die hem vanaf de tribunes trof. ,,Ik weet nu hoe het voelt om een topvoetballer te zijn die wordt toegejuicht en toegezongen’’, zegt hij zonder overdrijving. ,,Echt schitterend om mee te maken.’’

Maar waarom is Holtslag nu zo geliefd bij de supporters? ,,Ik denk omdat ik alles met mijn ‘bekkie’ deed’’, zegt hij bescheiden. ,,Ik liet iedereen in zijn of haar waarde en benaderde Pietje zus en Jantje zo. Na verloop van tijd bouw je dan een band op met die gasten.’’ Dat zijn werkzaamheden ook risico’s met zich meebrachten, merkte Holtslag ooit in Enschede tijdens de wedstrijd FC Twente – Ajax. ,,Ik werd daar getroffen door een stuk vuurwerk en bleef vijf uur buiten bewustzijn. Toen ik wakker werd stonden collega Mick en Jari Litmanen aan mijn bed.’’

Juist die hoogtijdagen zijn Holtslag het meest bijgebleven. ,,Met name het seizoen 1994-1995, waarin we alles wonnen. Na de gewonnen Champions League-finale in Wenen ging ik bijvoorbeeld met al die bussen terug naar Amsterdam. Daar aangekomen konden we gelijk door naar het Museumplein voor de huldiging. Ik heb toen wel even moeten janken.’’

Het is slechts een momentopname uit dertig jaar werkervaring, die wordt gekenmerkt door tal van belevenissen en hoogtepunten. Zoals die keer in het najaar van 1995, toen Holtslag als steward aanwezig was bij het EK-beslissingsduel van het Nederlands elftal tegen Ierland in Liverpool. ,,Daar werd me gevraagd of ik een bus terug naar Nederland wilde rijden. Er was namelijk een Engelse chauffeur op staande voet ontslagen vanwege dronkenschap.’’ Holtslag, in het bezit van de juiste papieren, aarzelde geen moment en zette koers richting Nederland.

Zoals het clubmensen betaamt, is het afscheid van Ajax voor Holtslag niet definitief. ,,Ik heb natuurlijk wel iets meer vrije tijd, maar ben nog iedere zaterdag op de Toekomst. Daar ontvang ik de jeugdspelers van de tegenstander. Datzelfde doe ik ook bij Jong Ajax en de Ajax Vrouwen. Verder ben ik ook aanwezig bij de open trainingen van het eerste elftal. Kortom, ik zal altijd bij Ajax blijven.’’

Tekst: Ajax.nl


Jarenlang Hoofd-steward Theo wordt in het zonnetje gezet

Related posts