Column Ron Schiltmans: Klappen voor De Jong

Ooit moest het er van komen en inmiddels is het zover. Ik ben het oneens met Johan Cruijff. Omdat ik weet dat er een bepaald groepje lezers nu recht gaat zitten, zal ik het ook maar meteen afzwakken. Het gaat om een detail. Een kleinigheidje. Hoewel minimaal twee Ajacieden dat ongetwijfeld anders zullen zien.

In tegenstelling tot Cruijff ben ik absoluut niet blij met de deelname van Jong Ajax aan de Jupiler League. Waarom? Danny Hoesen speelde de afgelopen twee speelronden precies 22 minuten. Lucas Andersen zelfs nul. Anders dan in de beloftencompetitie, mogen talenten in één speelronde niet met Jong Ajax én met het eerste elftal meedoen. En dus worden Hoesen en Andersen, als potentiële invallers voor Ajax 1, op vrijdagavond buiten de basis gehouden bij Jong Ajax. Dat lijkt me niet in het belang van deze spelers. Ergens in Zeist heeft weer iemand met een bezopen hoofd wat onbegrijpelijke regels zitten bedenken. Want wat is er op tegen om op vrijdagavond bijvoorbeeld één helft bij Jong Ajax mee te ballen, om vervolgens fit genoeg te zijn om minimaal een helft op zondag bij het eerste in te vallen? Lijkt mij voor Andersen leerzamer dan in één weekend 180 minuten op de bank naar je gekleurde schoenen gaan zitten staren.

Ook Danny Hoesen is zichzelf niet. Die mocht tegen het strompelende Feyenoord dus 22 minuten meedoen, maar moest in die korte tijd de energie van twee wedstrijden kwijt. Hij wilde zich zo ontzettend graag laten zien. En dus sprongen de ballen van zijn voet, hoewel dat ook aan die afgrijselijk gele kicksen kan hebben gelegen. Genoemde spelers zijn er naar mijn mening niet bij gebaat, om op die manier nauwelijks aan spelen toe te komen. Voor iedereen binnen Jong Ajax die nog niet in aanmerking komt voor het eerste, is de Jupiler League natuurlijk wél een goede competitie met meer weerstand. Alleen voor de grootste talenten, die tussen Jong en Ajax 1 in zitten dus niet.

Maar als we ergens heel dringend behoefte aan hebben bij Ajax 1………….

Lees verder op: Ron Schiltmans.nl

Related posts