Maatschappelijke nominatie De Jong

Siem de Jong is genomineerd voor de titel Maatschappelijk speler Eredivisie 2013. De Ajacied is samen met Willem Janssen (FC Twente) en Rochdi Achente (PEC Zwolle) aangewezen als mogelijke opvolger van Tim Gilissen, de winnaar van 2012.

De clubs uit de Eredivisie wordt jaarlijks gevraagd een speler aan te wijzen die zijn maatschappelijke verantwoording kent en neemt. Elke club mag een speler nomineren en Ajax koos voor captain Siem de Jong.

De Jong, Janssen en Achente vormen uiteindelijk de ‘shortlist’ van alle, door de Eredivisieclubs geselecteerde spelers die zich op bijzondere wijze inzetten voor een sterkere samenleving. Deze top drie wordt beoordeeld door een jury bestaande uit: Alex Tielbeke (Directeur Eredivisie Media & Marketing), Tim Gilissen (winnaar 2012), Giovanni van Bronckhorst (winnaar 2011), Jaap de Groot (Chef sport De Telegraaf) en Imme Rog (Managing Director VriendenLoterij).

,,Siem is betrokken bij alle projecten van de Ajax Foundation, sponsoractiviteiten en supportersactiviteiten,” licht Simone Freling namens de Ajax Foundation toe waarom Ajax zijn aanvoerder De Jong nomineerde. ,,Hij staat voor waarden en normen en geeft zijn kennis over. Siem is bovendien een rolmodel en heeft een enorme voorbeeldfunctie. Kinderen en ouderen nemen het ook van hem aan. Dat blijkt onder meer tijdens bezoeken aan VUmc Kinderstad en als er patiëntjes op uitnodiging van de Ajax Foundation aanwezig zijn bij de training. Hij is aanvoerder en woordvoerder van het team, maar staat daarbij ook midden in de maatschappij. Siem is daarbij het boegbeeld van de maatschappelijk betrokken selectie. Eigenlijk zou de hele spelersgroep genomineerd moeten worden.’’

Ajax StreetWise, mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor AEGON, is een van de projecten waarbij De Jong extra betrokken is. Het project heeft als doel basisschoolkinderen in Amsterdam e.o. op een maatschappelijk verantwoorde wijze met Ajax en voetbal in aanraking te laten komen. StreetWise bestaat uit drie onderdelen: het scholenproject, Ajax StreetWise-clinics waarbij kinderen gecoacht worden door Ajax spelers en een afsluitende finale. Het motto is: ‘Samen leren, samen voetballen’.

Aan de verkiezing Maatschappelijk speler Eredivisie 2013 is een prijs gekoppeld ter waarde van € 50.000, beschikbaar gesteld door de VriendenLoterij, Maatschappelijk partner van de Eredivisie. Deze prijs wordt volledig besteed aan een maatschappelijk project naar keuze van de winnaar. De VriendenLoterij en Eredivisie willen met deze prijs het maatschappelijke belang van voetbal onderstrepen.

Maandag 2 september wordt tijdens het Voetballer van het Jaar gala 2013 bekend gemaakt wie zich mag kronen tot Maatschappelijk speler Eredivisie 2013 en de prijs in ontvangst mag nemen.

Tekst: Ajax.nl

Related posts