Ajax Vrouwen starten met goed gemoed

Ruim drie weken na de uitschakeling op het EK hebben ook de internationals zich gemeld op de training van de Ajax Vrouwen. Tot blijdschap van trainer Ed Engelkes, die zeer content is met zijn vernieuwde selectie. Zijn doelstelling: een plek bij de top drie in de BeNe League.

,,Nieuwe speelsters, een extra fysio, een dokter. Nee, mij hoor je niet klagen. Vergeleken met vorig jaar zijn de omstandigheden nog beter.’’ Met deze woorden geeft Ed Engelkes blijk van het goede humeur waarmee hij deze maandagmiddag rondloopt op de Toekomst. Het is de eerste dag dat de coach van de Ajax Vrouwen met een nagenoeg complete selectie kan trainen, nadat zijn internationals de afgelopen twee weken nog vakantie hadden gehad. Zij hoefden zich pas deze week in Amsterdam te melden, omdat ze met Oranje deel hadden genomen aan het Europees Kampioenschap in Zweden.

Het gros van die speelsters had weliswaar nauwelijks speelminuten gekregen op het EK, maar volgens Engelkes was alleen al het ‘erbij zijn’ een waardevolle ervaring. Het maakt dat zijn ploeg steeds meer ervaring in huis heeft. Helemaal na de komst van Claudia van den Heiligenberg van Telstar, die als linksachter een basisplaats had op het EK.

Behalve Van den Heiligenberg telt zijn selectie nog vier nieuwe namen: Kelly Zeeman (ex-Telstar), Marjolijn van den Bighelaar (psv), Inessa Kaagman (Hollandia) en Lauren Delleman, die doorstroomde vanuit het CTO-talententeam. Tegenover hun komst staat het vertrek van Vesna Veltrop, Sabine Becx en Donna van Rossum, die hun geluk elders gaan beproeven.

Hoewel hij de voorbereiding is gestart met enkele nieuwelingen, is de huidige situatie geenszins vergelijkbaar met die van begin vorig seizoen. Toen was het fenomeen Ajax Vrouwen nog maar enkele dagen oud en moest er zo ongeveer eerst een voorstelronde aan te pas komen voordat de begeleidende staf en de speelsters elkaar kenden. ,,Maar nu is tachtig procent bij hetzelfde gebleven’’, aldus Engelkes. ,,Daardoor kunnen we direct op een hoger niveau starten.’’

Reden genoeg voor een opgeschroefde doelstelling. Iets waar vorig seizoen vrijwel niemand zich over uit durfde te laten, niet wetende hoe sterk het compleet nieuwe team was. Maar na de knappe vierde plek in het eerste bestaansjaar ligt dat nu anders. Engelkes, wiens technische staf deze zomer werd uitgebreid met fysiotherapeut Frank van Deursen: ,,We willen die prestatie verbeteren, dus we mikken op een plek in de top drie.’’

Het is een doelstelling die nauw aansluit bij de verwachtingen van Anouk Hoogendijk, een van Ajax’ meest ervaren krachten. Diep teleurgesteld keerde ze terug van het heilloos verlopen EK, maar ruim drie weken later blikt ze alweer opgewekt vooruit naar het komende seizoen. ,,Alle vijf de nieuwe speelsters zijn aanwinsten en we zijn goed op elkaar ingespeeld, dus ten opzichte van vorig jaar zijn we een stuk verder’’, laat ze weten. Gevraagd naar de lessen die de Ajax Vrouwen in een jaar tijd hebben geleerd, zegt Hoogendijk: ,,We zijn slimmer geworden. In de eerste seizoenshelft gaven we vaak wedstrijden weg in de slotfase, maar daarna gebeurde dat vrijwel niet meer.’’

Op diezelfde vraag had aanvoerder Daphne Koster ook een antwoord paraat. ,,We hebben vooral gemerkt wat het losmaakt als je een Ajax-shirt draagt. Er wordt direct enorm veel verwacht. Daardoor is de druk groot. Dat is iets waar velen van ons mee moesten leren omgaan.’’

De routinier verklaarde ook hoe het kon dat de Ajax Vrouwen ook wedstrijden verloren waarin ze bovenliggende partij waren. ,,Als je continu het spel wilt maken en domineert, komt er ruimte vrij achter je verdediging. Die ruimte heeft ons enkele keren de kop gekost.’’

Net als Hoogendijk en coach Engelkes gaat Koster het nieuwe seizoen vol vertrouwen tegemoet. De BeNe League is veranderd – van begin af aan wordt er met acht Nederlandse en evenzoveel Belgische clubs gespeeld – maar de nieuwe opzet weerhoudt haar er niet van om het vizier te richten op een plek bij de eerste drie. Maar een kampioenschap? Daar durft ze zich niet over uit te laten. ,,Als sporter streef je naar het hoogst haalbare, maar het is erg lastig om te bepalen of dat reëel is. De concurrenten zijn niet mis.’’

Tekst: Ajax.nl

Related posts