Cruijff over dopingprogramma Duitsland in jaren ’70: ‘Werd gezegd dat dit kwam door het bier’

Niet alleen het voormalige Oost-Duitsland, ook het voormalige West-Duitsland onderhield sinds de Tweede Wereldoorlog een uitgebreid dopingprogramma. Sporters van alle disciplines werden op systematische wijze van verboden middelen voorzien, zo meldde de Süddeutsche Zeitung op basis van een studie van de Humboldt-Universiteit in Berlijn.

Vermoedelijk was het dopingprogramma in de jaren zeventig het meest actief in werking. De Duitse krant noemt het WK in 1974, waar West-Duitsland in de finale met 2-1 te sterk was voor Nederland, niet bij naam. Uit het onderzoek blijkt echter dat voetballers de grootste afnemers waren van de doping. Zodoende bestaan de vermoedens dat ook de spelers van de wereldkampioen verboden middelen hebben gebruikt.

Bier
Johan Cruijff weet naar eigen zeggen niet meer of er toen al na de wedstrijden gecontroleerd werd. “Tijdens de finale tegen West-Duitsland is me in ieder geval niets vreemds opgevallen”, verzekert de voormalig Oranje-international maandag in De Telegraaf. “Ik wist toen niet beter dan dat West-Duitse voetballers altijd groter en flinker dan wij waren. Ze waren lichamelijk meer ontwikkeld, maar daarover werd altijd gezegd dat dit kwam omdat ze meer bier dronken.”

Tekst: Voetbalzone

Related posts