Stekelenburg terug op het oude nest

Maarten Stekelenburg is sinds enkele weken een opvallend gezicht in de technische staf van Ajax. Als uitvloeisel van de cursus Coach Betaald Voetbal zal de 41-jarige trainer twee á drie dagen per week stage lopen bij het eerste elftal. Daarnaast is hij onlangs gestart als bondscoach van het Nederlands elftal onder 17.

Stekelenburg is dus een drukbezet man. Maar bovenal een oude bekende van Ajax, waar hij eerder bijna tien jaar in dienst was als jeugdtrainer. Saillant genoeg had hij in die periode talloze jongens onder zijn hoede die uiteindelijk het eerste elftal hebben gehaald. ,,Siem de Jong, Toby Alderweireld, Stefano Denswil, Joël Veltman, Daley Blind en Davy Klaassen heb ik allemaal in mijn teams gehad”, somt hij zomaar een rijtje op.

Het jongste elftal dat Stekelenburg trainde tussen 1999 en 2008 was het team onder 12 jaar met daarin destijds Daley Blind. Vanwege dit verleden voelt de oud-speler van Argon, Huizen en AFC zich dan ook geen buitenstaander in Amsterdam. ,,Het voelt eerder als een warme jas. Dat ik een rol – hoe klein misschien dan ook – in hun loopbaan heb mogen spelen is leuk. Zo heb ik nog bij Toby Alderweireld in België thuis gezeten om hem over te halen naar Ajax te komen. Dat je zo’n verleden hebt met elkaar is mooi.”

Ook binnen de technische staf is Stekelenburg geen vreemde eend in de bijt. ,,Hoewel er de laatste jaren natuurlijk veel is veranderd bij Ajax geldt dat niet voor het eerste. De mensen daar zitten al langer bij de club. Ik heb bijvoorbeeld Frank de Boer en Dennis Bergkamp nog meegemaakt bij Ajax en Hennie Spijkerman in Kaapstad.”

In Zuid-Afrika bivakkeerde Stekelenburg tussen 2009 en 2012. Eerst als hoofd jeugdopleidingen van Ajax Cape Town, waar hij later de scepter zwaaide over het eerste elftal. ,,Doordat ik daar met het eerste elftal te maken heb gehad, is mijn huidige stage ook niet helemaal nieuw. Bij Ajax is het niveau alleen een stuk hoger, dus daarom vond ik het interessant om daar bij te zijn. Het is het hoogste niveau in Nederland waar je kunt zitten.”

Stekelenburg denkt dan ook dat zijn huidige stage een goede leerschool is. ,,Vooral wat details betreft kan ik mezelf nog verbeteren. Als Bergkamp met de aanvallers en Jaap Stam met de verdedigers bezig zijn, gaat het om details. Ook De Boer en Spijkerman gaan zo te werk in hun benadering naar de spelersgroep. Ik probeer mijn eigen visie te verbreden en verdiepen. Daar kan ik winst boeken.”

Vervolgens rest de vraag: Wat voor type trainer is Stekelenburg eigenlijk? ,,Ik denk dat ik vrij allround ben. Dat sluit aan bij de huidige hoofdtrainer, die dat ook is. Al heeft hij natuurlijk veel meer ervaring als speler. Als type trainer staat hij in en boven de groep en tot die stijl voel ik me aangetrokken.”

Ondanks dat Stekelenburg zijn congé kreeg in Zuid-Afrika spreekt hij van een prachtige ervaring. ,,Ik heb veel geleerd in Kaapstad, maar heb me weleens vergist in de benadering naar spelers toe. Daar word je wijzer van. In die zin word je elke dag rijker. Wat ik misschien ook een beetje heb onderschat is dat ik in een proces geloof met de mensen om me heen. Bij een eerste elftal moet je presteren, maar ook daar geloof ik in een proces. Je moet dan alleen net de kwaliteiten in de groep hebben om prestaties te halen. Ook moet je tijd krijgen van de beleidsbepalers. Ik ben in elk geval blij dat ik als trainer mijn eigen koers ben blijven varen en niet ben gaan zwalken.”

Dankzij zijn periode in Zuid-Afrika kan Stekelenburg aardig inschatten hoe het is gesteld met de talenten bij de satellietclub van Ajax. ,,Het zit er aan te komen”, klinkt hij vastberaden. ,,Hoewel het een dun lijntje blijft of iemand het wel of niet gaat redden. Thulani Serero was in Afrika echt een topper, maar je ziet hoe moeilijk hij het hier tot dusver heeft gehad. Er is genoeg talent. De vraag is alleen wat je ermee doet. Moeten ze nog een tussenstap maken of juist niet. Dat zijn allemaal dingen waarover werd gediscussieerd. Je ziet wel dat steeds meer jongen uit de eigen opleiding komen. Dat is een goede ontwikkeling.”

Behalve de cursus Coach Betaald Voetbal en zijn stage bij Ajax is Stekelenburg sinds enkele weken ook bondscoach van het Nederlands elftal onder 17. ,,En dat is een fulltime-job bij de KNVB.” Dat hij daarvoor zijn avontuur als hoofdcoach van topklasser AFC moest afzeggen bezorgde hem heel even hoofdbrekens. ,,Ik heb AFC uitgelegd dat er een uitdaging lag bij de KNVB. En gelukkig gunden ze me dat.”

Tekst: Ajax.nl

Related posts