Ajax ontvangt 20 miljoen euro voor Europees voetbal

Ajax heeft het afgelopen seizoen in Europa ruim twintig miljoen euro verdiend. De Europese voetbalunie (UEFA) maakte dinsdag de uitgekeerde bedragen bekend aan clubs die deelnamen aan Champions League en/of Europa League.

Doordat Ajax de enige Nederlandse deelnemer was aan de Champions League, kregen de Amsterdammers bijna tien miljoen euro aan mediagelden. Daar kwam 8,6 miljoen euro aan startgeld voor de groepsfase bij en anderhalf miljoen euro voor de resultaten. In de Europa League verdiende Ajax 581.214 euro, waardoor het totaal op ruim twintig miljoen euro uitkomt.

Opvallend is dat Champions League-winnaar Bayern München niet de best verdienende ploeg was afgelopen seizoen. De Duitsers kregen iets meer dan 55 miljoen euro overgemaakt, maar Juventus deed het financieel veel beter. De ploeg uit Turijn werd in de kwartfinales uitgeschakeld door Bayern, maar vanwege een aanzienlijk hoger bedrag aan mediagelden kreeg Juve liefst 65 miljoen euro.

FC Twente en psv waren de enige Nederlandse ploegen in de groepsfase van de Europa League en zij verdienden aanzienlijk minder dan Ajax. Psv hield 3.285.670 euro over aan het Europese avontuur, terwijl FC Twente het met 2.661.670 euro moet doen.

Ajax is net als vorig seizoen rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase van de Champions League, maar krijgt mogelijk gezelschap van psv. De eindhovenaren spelen in de derde voorronde tegen SV Zulte Waregem en moeten daarna nog de play-offs overleven. Mocht dat lukken, dan moet Ajax een deel van de mediagelden afstaan

Tekst: VI.nl

Related posts