Documentaire over de Joodse Ajax-cultuur

Op 25 augustus aanstaande programmeert de Joodse Omroep de documentaire Ajax! Joden! Amsterdam!, een filmische zoektocht van Frans Bromet met als aanleiding de supporterscultuur rond voetbalclub Ajax.

Bromet gaat in zijn documentaire op zoek naar het antwoord of het vermeende misbruik van het begrip ‘Jood’ verboden zou moeten worden. De documentaire-maker onderzoekt wanneer je je precies ‘Joods’ mag noemen.

‘De simpele definitie van een Jood is wanneer je moeder Joods is. Maar de praktijk is vaak ingewikkelder, zo ontdekt Bromet. Je kan ook joods worden door een examen te doen bij een rabbijn. Uitkomen wordt dat genoemd. Maar er zijn meer opties. Veel kinderen van een Joodse vader en een niet-Joodse moeder voelen zich onderdeel van de joodse gemeenschap en vinden zichzelf dan ook Joods’, geeft de Joodse Omroep aan in een persbericht.

‘Sinds enige decennia zijn Ajax-supporters zich ook massaal Joden gaan noemen. Ze gebruiken ‘Joden’ en ‘Superjoden’ als geuzennaam voor zichzelf. Ze tooien zich met Joodse symbolen en zwaaien met Israëlische vlaggen. Dit tot verdriet en ergernis van vele echte Joden zo’, stelt de Joodse Omroep. ‘Je zou het een gotspe kunnen noemen als je onwetend bent van de Joodse religie en cultuur, terwijl je je toch in massale spreekkoren voor Jood uitgeeft’.

Ajax! Joden! Amsterdam! wordt op zondag 25 augustus 2013 om 14:00 uur uitgezonden op Nederland 2.

Tekst: AjaxShowtime

Related posts