De Jong is thuis in de bergen

Siem de Jong kan terugkijken op een geslaagde trainingsweek in Oostenrijk. De aanvoerder van Ajax heeft na het achtdaagse trainingskamp de nodige trainingsuren in de benen. Daarnaast speelde hij afgelopen zaterdag in Dresden zijn eerste 45 minuten van het nieuwe seizoen.

Ergens richting het einde van de training barst Siem de Jong opeens in lachen uit. Hij is zojuist of doortastende wijze afgestopt door Niklas Moisander afgestopt in een duel. ,,Ik speelde de bal op Derk in om een één-twee aan te gaan. Terwijl ik doorliep wilde Niklas me blokken, maar daarbij schopte hij vol tegen mijn knie. Daar moest ik om lachen.”

Het is een van de vele momenten deze week dat we De Jong aan het lachen hebben gezien. Naast alle serieuze trainingsarbeid was er voldoende tijd voor een lach. De sfeer is goed na drie landstitels op rij. Het fantastische trainingsveld, dito hotel en variatie aan trainingen doen de rest. Het onderdeel mountainbiken is voor De Jong een van de hoogtepunten van de week in Neustift. ,,Dat was een aparte ervaring en tegelijkertijd een goede training. Zelfs in het lichtste verzet was het nog loodzwaar om de steilste stukken van de berg te beklimmen.”

Samen met de overige internationals sloot De Jong zich afgelopen maandag bij de groep aan. Een week later dan een deel van zijn collega’s die op 25 juni voor het eerst op het trainingsveld stonden. De interlands met Oranje in Indonesië en China zorgden ervoor dat de viervoudig international zich pas op 1 juli hoefde te melden. Op zijn eerste werkdag van het seizoen 2013-2014 keerde hij direct terug naar zijn roots. Tenminste, de Oostenrijkse Alpen toonden behoorlijk veel gelijkenissen met zijn geboortestad Aigle in Zwitserland. De Jong woonde er tot zijn zesde verjaardag. ,,Ik ben opgegroeid tussen de bergen. Daarom vond ik het bijzonder om hier deze week te zijn. Ook nadat we uit Zwitserland vertrokken ben ik er nog vele malen terug geweest. De bergen zijn er zelfs nog hoger dan hier. Het is een inspirerende omgeving waar ik graag kom.”

Om die reden koos hij zondag op zijn vrije dag dan ook niet voor een uitje naar Innsbruck, maar voor een tocht richting de gletsjer. Bij een temperatuur van 4 graden boven het vriespunt keek hij over Neustift en omstreken uit. De plek waar Ajax – met De Jong – drie jaar geleden de kiem legde voor de dertigste landstitel. De plaats waar ook Europees kampioen Spanje zich warmdraaide voor EURO2008. Daar tussen de Alpentoppen in het Stubaital kneedde Frank de Boer samen met zijn staf aan het Ajax dat vanaf volgende maand de landstitel gaat verdedigen. Op het wegvallen van Toby Alderweireld na (hij verliet het trainingskamp wegens privé-omstandigheden) kende de week verder een vlekkeloos verloop.

Donderdag hervat Ajax de voorbereiding in Amsterdam om vervolgens een paar dagen later alweer richting De Lutte te vertrekken voor het volgende trainingskamp. Ook daar zal de fiets zoals gebruikelijk weer het vaste vervoersmiddel van de spelers zijn. In vergelijking met Oostenrijk zijn de hoogteverschillen een stuk minder, maar de trainingen des te zwaarder. De kick-off van het nieuwe seizoen komt langzaam dichterbij.

Tekst: Ajax.nl

Related posts