Het weren van uitpubliek bij de Klassieker loont

Een klassieker die gespeeld wordt zonder uitpubliek loont, zo blijkt uit onderzoek van de NOS. De afgelopen vier jaar waren de supporters van de bezoekende club niet welkom bij de Klassieker tussen Ajax en feyenoord. Vrijdag wordt deze regel geëvalueerd.

Een Klassieker zonder uitpubliek levert verschillende voordelen op volgens de NOS. Zo werden er in 2008 gemiddeld 400 agenten per wedstrijd ingezet, terwijl dit er in 2012 nog maar 200 waren. Naast het feit dat dit zo’n 100.000 euro per wedstrijd scheelt, hecht de politie er belang aan dat de resterende agenten nu ingezet kunnen worden voor andere taken. Ook de clubs hoeven minder stewards in te zetten en kunnen meer kaarten verkopen aan de eigen supporters, zonder dat er vakken leeg blijven.

Het is mede daarom nog onduidelijk of de regel wordt opgeheven. Burgemeester Aboutaleb van rotterdam erkent dat voetbal ook een maatschappelijke betekenis heeft, maar is ook van mening dat de voordelen niet genegeerd mogen worden. Zijn collega in Amsterdam denkt daar anders over: ‘”Als ik puur naar Amsterdam kijk, dan vind ik dat het de goede kant op gaat’, laat Eberhard van der Laan weten. De burgemeester van Amsterdam vindt dat de harde kern beloont mag worden voor het goede gedrag, o.a. tijdens de kampioenshuldiging.

De supportersverenigingen van beide teams werken ondertussen intensief samen om er voor te zorgen dat er in de nabije toekomst weer uitsupporters worden toegelaten bij de Klassieker. Ze vrezen ook dat als de maatregel permanent blijkt te zijn, deze gebruikt kan worden om bij andere risicowedstrijden ook uitsupporters te weren.

Tekst: AjaxShowtime

Related posts