Bijzondere tv-docu over Sjaak Swart woensdagavond op RTL7

Ter ere van zijn 75ste verjaardag is woensdag een documentaire te zien over Mister Ajax Sjaak Swart. Maker is journalist Raymond Bouwman (48), die eerder ook de biografie schreef van zijn jeugdidool. ,,Sjaak is als de dood voor de dood.’’

,,Ik ben Sjaak Swart.’’ Dat is wat Raymond Bouwman steevast riep als hij en zijn vriendjes voetbalden op straat. Het was de klassieke vorm van jongensromantiek zoals deze nog altijd voorkomt op de pleintjes; je waande je voor even de voetballer van je dromen. Voor Bouwman was dat Sjaak Swart, de man die furore maakte op de rechterflank bij Ajax. Vraag hem niet waarom, maar één ding was zeker: zoals de huidige jeugd opkijkt tegen Messi en Ronaldo, zo adoreerde hij de voormalige aanvaller in het gouden tijdperk van Ajax.

Hoewel Swart vrij openhartig is in de documentaire, zijn er onderwerpen waar hij liever niet over praat. Zoals de oorlog, die een groot deel van de familie van zijn Joodse vader het leven kostte. Maar ook zijn wissel tegen het Griekse Panathinaikos, in de Europa Cup 1-finale van 1971. ,,Laten we het daar maar niet over hebben, zei hij toen ik erover begon. Hij kan nog altijd niet begrijpen waarom coach Rinus Michels hem in de rust wisselde. Alsof de beker niet van hem is. Dat gevoel heeft hij nog altijd.’’

De documentaire is woensdagavond te zien op RTL 7.

Tekst: Ajax.nl

Related posts