Ron Willems laat voetballerij achter zich

Ron Willems was tussen 1988 en 1993 aanvaller bij Ajax. Via Grasshopper-Club Zürich sloot hij zijn carrière in 1998 af bij het Engelse Derby County. Nadat Willems zich anders ging gedragen haalde zijn familie hem in 2000 terug naar Nederland. Men dacht eerst dat hij overspannen was maar de diagnose bleek ernstiger, Willems leed aan schizofrenie.

Willems moest in zijn tijd bij Ajax de concurrentiestrijd aangaan met Stefan Petterson, aanvankelijk tot ongenoegen van de supporters. De aanvaller is nog serieus in beeld geweest voor het Nederlands elftal. Hij zag er altijd Dennis Bergkamp voor zich.

Zelf wil Willems niet publiekelijk reageren maar heeft zijn broer Mike toestemming gegeven om tegenover de Telegraaf voor de eerste en laatste keer zijn verhaal te doen. Zelf heeft de voormalig voetballer geen behoefte meer om zich in het wereldje te melden.

Nadat schizofrenie werd geconstateerd werd Willems opgenomen in een psychiatrische kliniek maar dit duurde maar kort. “Ron wilde niet behandeld worden en vertrok. Het kon en mocht ook, want het was een open kliniek. Het kan iedereen overkomen: jou, mij ook. Maar bij Ron openbaarde het zich dus.”

Op dit moment leeft Willems een anoniem leven in Zwolle met zijn gezin. “Ron heeft een vrouw en twee kinderen. Hij woont in Zwolle, waar hij normaal door de stad wandelt. Mijn broer is nog altijd gek van voetbal, maar volgt het alleen via de radio en televisie. En hij gaat regelmatig bij zijn neven kijken”

“Ron bemoeit zich met zijn familie, houdt het huishouden draaiende en zijn vrouw werkt. Hij is een goede kerel met een goed hart. Even hebben we nog gehoopt, dat hij misschien in de voetballerij aan de slag kon, bijvoorbeeld als scout.

Dat gaat niet, maar hij is gelukkig. Gelukkig met zijn leven, met zijn familie, en de andere dingen die hij doet. Hij leidt, ook dankzij de medicijnen, een heel normaal leven, ver weg van de glitter en glamour die hem altijd omringden in de voetballerij. Daar geeft hij tegenwoordig totaal niet meer om.”

Na zijn terugkeer naar Nederland is hij één keer bij een wedstrijd van zijn vroegere club PEC Zwolle en FC Twente geweest. “Ron is daarna nog één keer terug geweest bij PEC en één keer bij een wedstrijd van FC Twente. Dat kwam omdat hij Steve McClaren kende uit zijn Engelse tijd. Het was hem allemaal te veel. De enige die ooit nog geprobeerd heeft om hem te treffen, was Jan Wouters. Jan is toen kort langs geweest, maar kwam op het verkeerde moment. Daarna is er nooit meer iemand geweest.”

Bron: De Telegraaf

Related posts