KNVB gaat experimenteren met Hawkeye-systeem in beslissende duels

De KNVB zet een nieuwe stap in het invoeren van technische hulpmiddelen tijdens voetbalwedstrijden. De bond heeft dinsdag besloten dat het de komende twee jaar het Hawkeye-systeem gaat testen op de Nederlandse velden. De doellijntechnologie zal tijdens de beslissende wedstrijden in de competities worden ingezet, zo laat de KNVB weten in een statement.

Het Hawkeye-systeem wordt gebruikt bij wedstrijden als de strijd om de Johan Cruijff Schaal, de finale van de play-offs, de halve finales en de finale van de KNVB-beker en de beslissende duels in de laatste speelronde in de Eredivisie en kan aantonen of een bal de doellijn heeft gepasseerd of niet. Naast het technische hulpmiddel worden er bij deze wedstrijden ook twee extra assistent-scheidsrechters ingezet, zoals nu al gebeurt tijdens Europese duels.

Voor de langere termijn wil de KNVB kijken naar de invoering van een ‘video-scheidsrechter’: daarmee moet de arbiter op het veld een beslissing kunnen nemen op basis van de beschikbare videobeelden. Op dit moment is dat technisch gezien echter nog niet mogelijk. De KNVB gaat daarom in de aankomende twee jaar bekijken hoe het Hawkeye-systeem zal bevallen.

Tekst: Voetbalzone

Related posts