‘Ajax krijgt acht miljoen van FOX’

Het Amerikaanse bedrijf FOX kocht eind vorig jaar de uitzendrechten van de wedstrijden in de Eredivisie. Voor de tv-kijker gaat er in de toekomst het één en ander veranderen, maar ook voor de clubs. Die mogen een bedrag van 61,5 miljoen euro aan tv-gelden met elkaar verdelen. Niet iedereen krijgt echter een even groot stuk uit de taart: vijf clubs profiteren aanzienlijk meer dan de rest.

TC Tubantia brengt naar buiten dat Ajax, psv, FC Twente, feyenoord en AZ samen 52 procent van het totaalbedrag mogen verdelen. De verdeelsleutel is gebaseerd op de eindklassering van iedere Eredivisieclub in de laatste tien seizoenen. Recente seizoenen tellen daarin zwaarder mee dan oudere jaargangen, schrijft de regionale krant. Op die manier wordt er een ranglijst gemaakt.

In die ranglijst staat Ajax bovenaan; de Amsterdammers krijgen bijna 13 procent van de totaalsom en verdienen straks dan ook bijna 8 miljoen euro aan tv-gelden. psv volgt met 7,1 miljoen euro en FC Twente (6,3 miljoen), feyenoord (5,5 miljoen) en AZ (4,9 miljoen) volgen. Onderaan de ranglijst prijken PEC Zwolle (1,56 miljoen) en de twee promovendi SC Cambuur en Go Ahead Eagles, met ieder 1,52 miljoen euro.

Bron: TC Tubantia

Related posts