Clubs akkoord: Beloften Ajax en FC Twente vanaf komend seizoen in Jupiler League

De clubs uit de Jupiler League zijn donderdag onder hevig protest akkoord gegaan met de uitbreiding van de competitie. De Eerste divisie bestaat komend seizoen uit achttien clubs in plaats van zestien clubs: twee beloftenelftallen vullen het gat op dat werd achtergelaten door het faillissement van AGOVV Apeldoorn en SC Veendam. De kampioenen van de Topklasse, Katwijk en Achilles’29, mogen voorlopig niet promoveren. Op 4 juni neemt de KNVB een definitieve beslissing. Dat meldt Voetbal International.

Er waren drie kandidaten om komend seizoen met de beloften deel uit te maken van de Jupiler League: Jong Ajax, Jong FC Twente en Jong psv. Op basis van de ranglijst van het voorbije seizoen bij de beloften stromen Ajax en FC Twente in; Psv zit in de wachtkamer. De Eindhovenaren mogen alleen toetreden als één van de twee Topklassers alsnog wordt toegelaten, daar neemt de bond later nog een beslissing over. Jong Ajax en Jong FC Twente kunnen niet promoveren naar de Eredivisie, ze kunnen geen periodetitel pakken en nemen ook niet deel aan play-offs.

Het akkoord van de clubs uit de Eerste divisie werd min of meer doorgedrukt door de televisiezenders FOX en Eredivisie Live: de productiekosten van de televisie-uitzendingen (een miljoen euro) moest door de clubs zelf betaald worden als er geen akkoord zou komen. De zenders denken de Jupiler League attractiever te maken met de beloftenteams. De KNVB doet er voorts alles aan om competitievervalsing tegen te gaan, want Ajax heeft bijvoorbeeld een samenwerkingsverband met Almere City FC, terwijl psv met FC Eindhoven samenwerkt.

Tekst: Voetbalzone

Related posts