Veltman verheugt zich op komst Stam

Het seizoen 2012-2013 was het seizoen van het derde landskampioenschap op rij. Het was ook het jaar waarin Viktor Fischer definitief doorbrak en waarin Daley Blind werd uitgeroepen tot Ajacied van het Jaar. In de schaduw van de 32ste landstitel waren er ook spelers voor wie het om uiteenlopende redenen ook een bijzonder jaar was. In drie afleveringen komen zij deze week aan bod. In deze laatste aflevering: Joël Veltman.

Joël Veltman kijkt met voldoening terug op het afgelopen voetbalseizoen. De 21-jarige Ajacied maakte vrijwel iedere week deel uit van de wedstrijdselectie. Tevens mocht de verdediger een paar keer vanaf het begin aantreden en sprokkelde hij sowieso de minuten bij elkaar. Het is dan ook geen toeval dat trainer Frank de Boer de voorbije weken liet doorschemeren in hem de opvolger te zien van de mogelijk vertrekkende Toby Alderweireld.

,,Het scheelt wel dat de trainer mij kent van de A1. Daardoor weet hij wat ik kan en minder goed kan. Hij zegt dat ik er klaar voor ben en zo voel ik het ook. Als hij een beroep op me doet zal ik er klaar voor zijn. De voorbereiding op komend seizoen wordt dus belangrijk voor mij. Daar moet ik laten zien dat ik die plek goed kan invullen.”

Met de komst van Jaap Stam, die deze zomer aansluit bij de technische staf van Ajax, kan Veltman bovendien binnen afzienbare tijd putten uit de kennis en ervaring van het voormalige centrale duo van Oranje. ,,Ik heb al een keer een halfjaar onder Stam getraind en toen leerde ik al heel veel handigheidjes: Waar je bijvoorbeeld je handen moet laten tijdens een duel en meer dingen waarmee je het een spits zo moeilijk mogelijk kunt maken. Bij Stam spat de ervaring er echt vanaf. Ik weet nog goed dat we in de hal trainden en dat Tom Boere – voormalige spits van onder meer Jong Ajax, die nu uitkomt voor het Belgische AA Gent – tijdens een fysieke oefening met Stam zei: ho, ho rustig, rustig. Ik kijk dan ook heel erg uit naar de samenwerking met Stam en sleur hem gewoon mee naar buiten, bij wijze van spreken hè.”

In tegenstelling tot Stam in zijn beste dagen is Veltman als centrale verdediger geen uitgesproken mannetjesputter. ,,Al vind ik het wel heerlijk om te duelleren, ook door de lucht. En af en toe een bal over de zijlijn jagen of een tikkie uitdelen moet gewoon. Aan de andere kant, als je jezelf beter positioneert dan een ander kun je veel voorkomen. Ook ik verlies bijvoorbeeld weleens kopduels, maar omdat mijn timing en sprongkracht goed zijn, kan ik gericht koppen. Soms moet je ook gewoon slim zijn en op het juiste moment een duwtje geven waardoor iemand niet kan springen.”
Ondanks deze welhaast schone manier van verdedigen beseft Veltman dat er in het hedendaagse topvoetbal ook de nodige spiermassa wordt vereist. ,,Daarom ben ik vier kilo aangekomen en wil ik daar nog zes kilo aan toevoegen. Ik volg een individueel programma en probeer over mijn hele lichaam sterker te worden.”

Verder weet de immer zelfkritische Veltman heel goed waar nog meer winst valt te behalen. ,,Ik speel vaak 89 van de 90 minuten uitstekend, maar heb dan vervolgens een slordigheidje. Dat moet eruit. Ik moet gewoon in elk duel meedogenloos zijn, want een twijfelachtig momentje kan fataal zijn.”

Het wekt dan ook geen bevreemding dat de geboren Velsenaar in Carles Puyol (FC Barcelona) zijn grote voorbeeld ziet. ,,Hij straalt zo’n winnaarsmentaliteit uit en dat vind ik prachtig om te zien. Daarnaast vind ik Gerard Piqué ook echt een mooie verdediger en houd ik ook wel van types als Marco Materazzi.” Wat Veltman deelt met hen is zijn grote mate van professionaliteit en wil om beter te worden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het talent ook tijdens de zomerstop de nodige arbeid zal verrichten. ,,Na mijn zware kruisbandblessure heb ik namelijk gemerkt hoe goed het is als je in de vakantie doortraint en dingen voor jezelf doet. Als het nu nodig zou zijn, zou ik er desnoods mijn vakantie voor opgeven, want ik moet er straks gewoon staan.”

Tekst: Ajax.nl

Related posts