Klaassen telt af naar volgend seizoen

Het seizoen 2012-2013 was het seizoen van het derde landskampioenschap op rij. Het was ook het jaar waarin Viktor Fischer definitief doorbrak en waarin Daley Blind werd uitgeroepen tot Ajacied van het Jaar. In de schaduw van de 32ste landstitel waren er ook spelers voor wie het om uiteenlopende redenen (nog) niet hun jaar was. Één van die spelers was Davey Klaassen die het afgelopen seizoen werd getergd door een slepende blessure.

Zijn bijdrage aan de landstitel bleef dit seizoen beperkt tot slechts 27 minuten. Twee invalbeurten tegen AZ en NAC Breda zijn voor Klaassen het enige tastbare bewijs dat hij ook tot de kampioensploeg 2012-2013 behoorde. Op 25 augustus speelde hij zijn laatste officiële wedstrijd voor Ajax 1. En de eerstvolgende zal op zijn vroegst aan het begin van het nieuwe seizoen volgen. ,,Ik heb nog nooit zo’n lange periode niet gevoetbald. In het begin vond ik het lastig, maar uiteindelijk zet je de knop om. Gelukkig is het einde nu in zicht”, zegt Klaassen monter.

Een slepende liesblessure hield de 20-jarige middenvelder van Ajax vrijwel een heel seizoen aan de kant. Na een seizoen vol lof (debuut in Ajax 1 en speelminuten in de Champions League) volgde een jaar van tegenslagen. Nadat hij op 25 augustus zijn laatste wedstrijd voor Ajax 1 speelde volgde twee dagen later nog een optreden in Jong Ajax. ,,Toen kreeg ik pas echt last van mijn liesspier. Gelukkig kon ik twee weken later weer meetrainen. Daarna begon de pijn echter pas echt. Na een mri-scan zei de specialist me dat het herstel waarschijnlijk wat langer zou duren. Toen ik eind januari weer bijna hersteld was, volgde echter een nieuwe terugslag. Dat was het teken dat mijn blessure op dat moment nog niet helemaal hersteld was.”

Na een korte vakantie hervatte Klaassen in februari zijn revalidatie. In samenspraak met de technische en medische staf had de blonde middenvelder zijn vizier toen al op het nieuwe seizoen gericht. De afgelopen maanden reisde Klaassen enkele vrijdagen naar Spanje voor extra behandelingen. In de kliniek van de voormalig clubarts van FC Barcelona werkte hij aan zijn revalidatie. Verder was hij in Nederland vrijwel dagelijks in de weer de fysiotherapeuten Frank van Deursen en Pim van Dord. ,,Het was eigenlijk een soort 9-tot-5 baan”, zegt Klaassen met een lach. ,,Fysiek kom ik er in ieder geval sterker uit. En mentaal ook. Dat is een ding wat zeker is. Voorheen kon ik minder goed aangeven of ik met bepaalde klachten juist wel of niet kon doorspelen. Nu voel ik dat beter aan. Hopelijk heb ik daar in de toekomst profijt van.”

Tegenover het wegvallen van Klaassen stond de opmars van generatiegenoot Viktor Fischer. Beide spelers kenden elkaar nog uit hun gezamenlijke tijd bij Ajax A1. Vanaf de zijlijn volgde Klaassen de ontwikkeling van zijn voormalig teamgenoot op de voet. ,,In het begin van het seizoen had hij het een beetje lastig, maar daarna is hij ijzersterk teruggekomen. Toen zag ik hem ineens weer de dingen doen die hij eerst in de A1 altijd deed. Toen zag ik dat het goed zat.”

Klaassen benutte ook de mogelijkheid om eens een wedstrijd vanuit het bezoekersvak te kijken. Tijdens de competitiewedstrijd AZ – Ajax mengde hij zich tussen de Ajax-fans in Alkmaar. Een voorbeeld dat deed volgen, want enkele weken later meldde ook Ricardo van Rhijn zich tussen de fans toen hij de uitwedstrijd tegen NAC aan zich voorbij moest laten gaan wegens een schorsing. ,,Het was een heel aparte belevenis. Ik vond het erg leuk om dat een keer mee te maken”, zegt Klaassen, die hoopt dat hij er volgend seizoen weer vanaf de start bij zal zijn. ,,Deze periode hoop ik binnenkort definitief af te sluiten. Ik kijk ernaar uit om straks weer wedstrijden te gaan spelen.”

Tekst: Ajax.nl

Related posts