Aegon Copa Amsterdam heeft primeur met doellijntechnologie

Aegon Copa Amsterdam heeft een primeur te pakken. Het internationale top-jeugdvoetbaltoernooi is het eerste Europese event waar het unieke systeem doellijnbewaking ‘GoalRef’ komt. Op 18-20 mei wordt in het Olympisch Stadion direct duidelijk of de bal wel of niet de lijn heeft gepasseerd.

Al jaren is er discussie gaande over het gebruiken van elektronische hulpmiddelen. Naar aanleiding van een onterecht afgekeurd doelpunt in de groepswedstrijd Engeland – Oekraïne op het EK 2012 keurde de FIFA in juli 2012 de GoalRef en Hawk-Eye systemen goed. Fraunhofer IIS werd aangewezen als leadpartner van GoalRef. ERMA International mag namens Fraunhofer IIS het systeem in de voetbaldoelen gaan leveren.

Magnetisch veld
Het GoalRef systeem werkt met een magnetisch veld. In de bal zitten drie zogenaamde spoelen. Het hele doel staat geregistreerd als één magnetisch veld welke gemonitord wordt door de tien antennes die geïnstalleerd zijn op het doel. Software monitort de conditie van het magnetisch veld in het doel. Dit in zijn geheel is weer gekoppeld aan de horloges van de scheidsrechters. Wanneer de bal de doellijn passeert met zijn gehele diameter, zendt de processor een signaal naar de horloges van de scheidsrechters. Vervolgens trilt het horloge en verschijnt er in minder dan een tiende van een seconde een bericht wat laat zien dat het een terechte goal is.

De unieke eigenschappen van het GoalRef systeem is dat het een snel, accuraat en betrouwbaar systeem is.

Donderdag 16 mei om 13.00 uur wordt het systeem officieel in gebruik genomen door wethouder Eric van der Burg en de Ajax-speelsters Anouk Hoogendijk, Daphne Koster en Laura du Ry. Tevens zijn vertegenwoordigers van Frauenhofer IIS, ERMA International en SportsGen aanwezig om toelichting te geven.

Tekst: SportsGen

Related posts