Trainers roepen Frank de Boer uit tot ‘Coach van het Jaar’; Jeugdopleiding opnieuw niet verkozen

Frank de Boer is vrijdagmiddag op het trainerscongres uitgeroepen tot Coach van het Jaar. De Ajax coach krijgt de jaarlijkse Rinus Michels Award uitgereikt. De Nederlandse betaald voetbal coaches verkozen hem boven Ronald Koeman, Fred, Rutten, Jan Wouters en Art Langeler. Het is de eerste keer dat De Boer de Rinus Michels Award krijgt uitgereikt na drie titels op rij.

De Jeugdopleiding van Ajax greep opnieuw naast de Rinus Michels Award voor de beste Jeugdopleiding van 2012/2013. Op het trainerscongres in Zwolle verkozen de diverse hoofden van de Nederlandse jeugdopleidingen de opleiding van feyenoord/Excelsior, zij krijgen de titel voor het vierde jaar op rij. Een vreemde gang van zaken: De jeugdopleiding van Ajax staat internationaal hoog aangeprezen en ontving afgelopen jaren zelfs internationale prijzen. Ook wees een recent onderzoek feitelijk uit dat de Ajax-talenten de beste van Europa zijn (zie eerdere bericht).

Uniek
“Onze werkwijze vind je nergens anders”, legde Alfons Groenendijk, trainer van Ajax A1, eerder al uit in Voetbal International. De coach vindt individuele ontwikkeling van de spelers belangrijker dan een kampioenschap van een jeugdelftal. “We schromen niet om sommige talenten maandenlang uit de competitie te halen om ze een individueel ontwikkelingstraject te laten doorlopen.”

Groenendijk weet dat de jeugdopleiding van feyenoord de voorbije jaren de meeste aandacht heeft gekregen. “Daar stromen inderdaad nu goede spelers door, maar bij Ajax is dat al veel langer een traditie. En met onze huidige aanpak zal dat blijven voortduren. Voor mij is het heel duidelijk: de opleiding van Ajax is beter van die van feyenoord.”

Related posts