Brabanders op hun pik getrapt met persiflage

In Brabant zijn ze niet blij met een Amsterdamse persiflage op een nummer van Guus Meeuwis. Het zou ‘een slecht gezongen nummer zijn’ met ‘een ratjetoe aan beelden’. Omroep Brabant heeft er schijnbaar genoeg van dat hun helden met de nodige Amsterdamse humor in de zeik worden genomen en besteden hier vandaag dan ook een heel artikel aan.

Oké, oké, Ajax is kampioen van Nederland. Daar is niets meer aan te veranderen. Maar om ‘Brabant’ van Guus Meeuwis te gebruiken als lofzang op Ajax, of eigenlijk als een afzeiklied op psv, is wel iets te veel zout in de wonde. Gelukkig is het slecht gezongen. Al is dat een schrale troost.

De twee makers uit Amsterdam hebben van een ratjetoe aan beelden – schokkerig opgenomen vanaf de tribune en gejatte foto’s – een clip gemaakt die de loftrompet opsteekt over hun Amsterdam. ‘Dan denk ik aan Mokum / Want daar brandt nog licht’.

Het lied Een mooiere stad werd gemaakt na het cruciale duel tussen psv en Ajax dat in het voordeel van de Amsterdammers werd beslist. Het was de officieuze beslissing in de strijd om het kampioenschap. De heren hebben er geen moeite mee die kilo zout nog in de gapende Eindhovense wond te strooien. ‘Mensen die spreken met een zachte G / Kijken beteuterd naar hun psv’.

Maar daar houdt het niet op. Het verlies aan drie punten is één ding, maar om nou meteen de hele stad af te serveren. ‘Wil je een avondje lekker op stap / Ze hebben niets anders dan Dommelsch op tap’. Of misschien wel erger: ‘Zo’n sneue bedoening heb ik zelden gezien / ‘k Zit verdomme nog liever een maand in 010’. Nou ja, zeg!

Het refrein laat ook niets te wensen over. ‘Want de punten gaan mee naar een mooiere stad’. Dat mag dan wezen heren zangers, echt mooi gezongen is het niet. En dat uit een stad waar Tante Leen en Johnny Jordaan furore maakten met hun gouden keeltjes. Maar goed, het is een voetbalcompetitie en geen songfestival. Hoewel de vele meningen over het lied misschien anders doen vermoeden.

Of Guus Meeuwis en J.W. Roy blij zijn met deze Amsterdamse versie van hun hymne over Brabant valt te betwijfelen. Vooral omdat het zo slecht gezongen is en de heren van De Firma ook geen hoogstaande tekstdichters blijken. Maar dat het beste uit het Philips Stadion dit jaar het concert van Meeuwis zelf zal zijn, weten de heren wel pijnlijk duidelijk te maken. Hopelijk kunnen de Eindhovense liedjesschrijvers volgend seizoen een Brabantse variant van ‘Geef mij maar Amsterdam’ maken. Moet psv wel eerst even kampioen worden.Tekst: Omroep Brabant

Voetnoot van de redactie Schijnbaar zijn ze in dat boerengat vergeten dat ze wel een eerbetoon mogen verstoren of een hele lelijke groet mogen maken. Wie de bal kaatst…………..

De persiflage was al eerder op deze site te zien; zie ook eerdere bericht:
30 april 2013:Video: Een mooiere stad – De Firma (Amsterdamse persiflage op Brabant van Guus Meeuwis)

Related posts