Wat schreven de kranten

De kranten staan deze maandag uiteraard vol met kampioensverhalen. De 32ste landstitel van Ajax wordt in woord en beeld uitgebreid belicht in de kranten. Koppen als ‘En dat is drie!’ en ‘3 op een rij’ sieren de voorpagina’s.

‘Kampioenenmaker’ is de treffende kop op de voorpagina van de Volkskrant. De kop staat boven een foto van Frank de Boer die met de schaal in zijn handen zojuist een kampioensbad heeft genomen. Verderop in de krant komt het kampioenschap uitgebreid aan bod in mooie verhalen.

Zo komt onder anderen assistent-trainer Hennie Spijkerman uitgebreid aan het woord. ‘Wat werkt is de rolverdeling. En de diversiteit in karakters. ‘Dennis heeft ongelooflijk veel humor, kan heel alert reageren op situaties. Wat dat betreft praat hij zoals hij voetbalde: altijd kan er iets verrassends komen. Frank is ongelooflijk fanatiek. Ik ben wat terughoudender, maar pak de ruimte die ik krijg. (..) Frank eist ongelooflijk veel, terwijl ik weleens denk: de boog kan niet altijd gespannen staan. Dan doen we een oefening passen/trappen, daar zit hij bovenop. Dan hebben we daar het positiespel achteraan en daar zit hij ook bovenop. Dan denk ik wel eens: je kunt het ook wat doseren.’

‘Johnny Jordaan zong voor de aftrap al over Amsterdam, het Mokums paradijs. Dat is het hier. (..) Een middag van zon, bier, gezang, confetti, vuurwerk, spandoeken, puur geluk. Op de tribune zijn duizenden mannen, mannen vooral, weer kind. Ze koesteren hun kartonnen schaal, gekregen van een sponsor. Ook zij zijn kampioen. (..) Dan, als het podium klaarstaat, meldt die breekbare man zich dus, in een blauwe pak, met een kaal hoofd. Rob de Wit is bijna 50 jaar. Zouden ze hem kennen, Viktor Fischer en al die anderen?’ (..) De Wit was pure magie. Hij pingelde, hij deed wat niemand verwachtte. In zoverre week hij af van de huidige kampioenen, de, met alle respect, sjablonenmannen.’

Het AD laat veel van de hoofdrolspelers aan het woord. ,,Het mooiste moment? Lasse Schöne hoeft er niet lang over na te denken. Dat is het eindsignaal. Dan besef je écht dat je kampioen bent”, jubelde Schöne, die in de rust gewisseld moest worden vanwege een knieblessure. ,,Straks maar op één been het podium op. Of misschien toch gewoon met twee als ik genoeg bier opheb.’’ (..) Niklas Moisander had niet veel moeite met het bier. ,,Ik ben een Fin hѐ. Wij lusten wel bier, hoor.”

Onder de noemer ‘De andere prijzen van Ajax’ deelt het AD prijzen uit. Zo krijgt Siem de Jong de ‘Captain Cup’, wordt Frank de Boer uitgeroepen tot ‘Architect van het Jaar’ en ontvangt Viktor Fischer de ‘Bergkamp-bokaal’ voor zijn stiftgoal tegen NEC. Ryan Babel krijgt de Twitter Cup. ‘Hij heeft 880.000 volgers op Twitter. Dat is maar 30.000 minder dan Armin van Buuren, de nummer één DJ ter wereld.’

De Telegraaf besteedt uiteraard ook vele pagina’s aan de derde landstitel op rij van Ajax. Alle randzaken komen aan bod. ‘Daley Blind heeft een Ajax-traditie in stand gehouden. Nadat Maarten Stekelenburg en Jan Vertonghen eerder al eens een kampioensschaal lieten kletteren, was het nu de beurt aan de linksback. ,,Ik liep het podium op en wilde de schaal even aanraken”, zei Blind. ,,Voordat ik het wist, lag die op de grond. Gelukkig had ik hem snel weer in de houder staan. Nee, volgens mij was er geen schade. Dat zal later nog wel komen, ben ik bang…”

Feestende Ajacieden bepalen het beeld op de sportpagina’s van NRC*Next. Natuurlijk speelt ook hier de coach een hoofdrol. ‘Met dat simpele gegeven, elke wedstrijd gewoon doen wat er van je gevraagd wordt, hebben de spelers van Ajax de essentie van het professionalisme begrepen. Met minder neemt de coach ook geen genoegen. (…) Zonder aansprekende topscorer is de club drie keer op rij kampioen geworden. Tekent dat de inwisselbaarheid van Ajacieden anno 2013? Waar zijn die bijzondere talenten die Johan Cruijff cum suis node misten bij Ajax? (…) Ajax is weer de club die kan zeggen wie het wil hebben. Wie niet wil komen voor het geboden salaris zoekt het maar uit.’

Lachende Ajacieden met de kampioensschaal op het voorblad van het sportkatern van het Haarlems Dagblad. ‘Kampioen’ is de begeleidende kop. Ook de fans komen aan bod. ‘De auto’s op de snelwegen naar Amsterdam kleurden al in de vroege ochtend roodwit. Het tenue van Ajax gold als dresscode op zondag. Iedereen met gevoelens voor de club uit de hoofdstad wilde het kampioensfeest meepikken. (…) Met de dansende selectie, gehuld in kampioensshirt, als ceremoniemeester raakte het publiek alsnog in extase. (…) Van iedereen kreeg Frank de Boer het grootste applaus. De coach geldt ook bij de fans als architect achter het succes van Ajax.’

Tekst: Ajax.nl

Related posts