De Boer verwelkomt supporters: ‘Het wordt een byzondere middag’

Frank de Boer heet voor aanvang van de competitiewedstrijd tegen Willem II alle supporters welkom met een column in het officiële programmaboekje Ajax Kick Off. Lees hier de bijdrage van de hoofdtrainer.

Beste Ajacieden,

Hartelijk welkom in de Amsterdam ArenA bij Ajax – Willem II. Matchpoint.
Waar we het de afgelopen weken over finales hadden, noemen we de wedstrijd vandaag niet alleen finale maar ook matchpoint, want vanmiddag kan de strijd om de titel succesvol afgerond worden.

Het is te vroeg om al te juichen. Maar wij zijn ontzettend trots op de manier waarop de spelers de laatste weken om zijn gegaan met de druk. Voorgaande jaren waren wij gedurende de slotfase de achtervolgers. Dat lag ons goed. Dit seizoen werd er, sinds we enkele weken geleden de koppositie overnamen, op ons gejaagd. Dat is een heel ander uitgangspunt en voetbalt mentaal gezien een stuk moeilijker. Je kunt beter jagen dan opgejaagd worden, zei ik vorig seizoen meerdere malen.

Als je dan ziet hoe vorig weekeinde de wedstrijd NAC – Ajax gespeeld en gewonnen wordt, dan zijn wij als technische staf zeer tevreden. Zeer geconcentreerd en zeer geduldig. De bal ging goed rond en de tegenstander werd fysiek kapot gespeeld. Fantastisch. En waar iedereen buiten Ajax al weken praat alsof de strijd beslist is, zijn onze spelers ervan doordrongen dat dit nog niet het geval is. Dat zagen we na afloop terug in de reacties. Het geeft aan dat de groep zeer volwassen is. Ook al tonen cijfers aan dat het gemiddeld gezien de jongste selectie van de Eredivisie is.

Het zal een bijzondere middag worden. Want voor onze tegenstander van vandaag gelden heel andere zaken dan voor ons. Willem II staat achttiende en zal proberen de laatste strohalm te grijpen om directe degradatie te ontlopen. Wat dat betreft zijn ze niet te benijden. Ze komen in een kolkende Amsterdam ArenA waar ruim vijftigduizend mensen klaar zijn om Ajax naar de titel te zingen en te schreeuwen. Er bestaat dus een kans dat de emotie van winnen en verliezen heel extreem aanwezig is vandaag. Dat is mooi aan topsport, maar ook hard.

Wij hebben de groep afgelopen maandag en dinsdag vrij gegeven. Vanaf woensdag zijn wij bezig geweest met de voorbereiding op deze laatste thuiswedstrijd van het seizoen. Zo normaal mogelijk, want we willen de wedstrijd ook zo normaal mogelijk benaderen. Dat is iets dat gemakkelijker is gezegd dan gedaan. Maar als de spelers op het veld doen wat ze de meeste wedstrijden van dit seizoen deden, dan komen er ook vandaag veel kansen die tot goals moeten leiden. En wordt het publiek getrakteerd op een mooie middag.

Bij tennis komt het geregeld voor dat in een wedstrijd meerdere matchpoints worden afgewerkt. Ook wij hebben meerdere kansen, want volgende week is er nog een wedstrijd tegen FC Groningen om de voor de landstitel benodigde punten binnen te halen. Maar wat ons betreft beperkt het zich tot slechts één matchpoint. Vandaag willen wij de klus klaren.

Ik wil in dit laatste voorwoord, namens de spelersgroep en de technische staf, de vaste supporters heel hartelijk bedanken voor hun steun gedurende dit seizoen. De beste manier om onze waardering te tonen, is ze allemaal getuige te laten zijn van het binnenhalen van de 32ste landstitel. Zodat we na afloop gezamenlijk van de festiviteiten kunnen genieten. Wij gaan ons uiterste best doen dit te realiseren.

Heel veel plezier bij Ajax – Willem II.

Frank de Boer
Trainer/Coach

Tekst: Ajax.nl

Related posts