Ajax woedend op Ajax Cape Town en dreigt banden te verbreken na ontslag Versleijen

Ajax Cape Town heeft zich de woede van Marc Overmars op de hals gehaald. „We leggen ons niet bij het ontslag van Jan Versleijen neer”, zegt de directeur voetbalzaken namens de Ajax-directie tegenover De Telegraaf. De trainer stapte op, nadat hij uit de media moest vernemen dat Muhsin Ertugral buiten Ajax om was aangesteld als technisch directeur. „Ze lijken in Zuid-Afrika vergeten dat wij 51 procent van de aandelen hebben”, roept Overmars het Ajax-filiaal tot de orde.

“Ajax heeft Versleijen een paar maanden geleden zelf aangedragen”, zegt de directeur. Eerder moesten Maarten Stekelenburg en Jan Pruijn namelijk ook het veld ruimen bij de Zuid-Afrikanen. „Als Cape Town vervolgens zonder overleg een functie creëert en die technisch directeur boven de trainer komt te staan, hebben ze echt een groot probleem. En daar zijn we niet zachtzinnig in.”

De dochteronderneming werd deze week met stip op de agenda gezet in het Amsterdamse directieoverleg. Het is de nieuwe leiding een doorn in het oog dat de Zuid-Afrikaanse club – behalve een bescheiden jaarlijkse winst – nauwelijks iets heeft opgeleverd. „Eyong Enoh en Thulani Serero zijn in het verleden weliswaar aangetrokken, maar hebben Ajax gewoon een afkoopsom gekost. Het zijn de grootste klappers die Cape Town ooit heeft gemaakt. Die transfers, daar leven ze van.”

Overmars sluit niet uit dat de stekker uit de samenwerking wordt getrokken. „De komende maanden gaan we ons over deze situatie buigen. Er zijn meerdere opties. Als stoppen geld kost, maakt dat ook niet uit.” Degradatie van Ajax Cape Town, dat voorlaatste staat met drie punten voorsprong op de tegenstander van vanavond Chippa United, zou het besluit makkelijker maken.

Sinds Cape Town in 2011 de titel in de laatste speelronde verspeelde, heeft de club op sportief gebied een duikvlucht ingezet. Op bestuurlijk vlak liggen de twee Zuid-Afrikaanse families van Griekse komaf, die in Kaapstad de lakens uitdelen, regelmatig met Ajax overhoop. Na de door ex-directeur Henri van der Aat geïnitieerde Ajax Experience op het Rembrandtplein is dit een tweede hoofdpijndossier voor de nieuwe Ajax-top.

Met nog vier duels te gaan staat Ajax Cape Town voorlaatste. De nummer laatst degradeert rechtstreeks in Zuid-Afrika. De voorlaatste zal promotie/degradatiewedstrijden moeten gaan afwerken.

Tekst: De Telegraaf

Related posts