Henk Groot 75 jaar

Henk Groot viert deze maandag zijn 75e verjaardag. De Zaankanter speelde tussen 1959 en 1969, verdeeld over twee Amsterdamse periodes, 305 officiële duels als Ajacied. Imposanter dan dat aantal is zijn doelpuntenproductie. Met zijn 207 Ajax-treffers ontpopte Groot zich tot een van de beste Ajax-spitsen in de clubhistorie en is houder van een fraai clubrecord.

Groot hoeft op de eeuwige topscorerslijst van Ajax slechts drie clubgenoten voor zich te dulden. Alleen Sjaak Swart (228 doelpunten), Johan Cruijff (271) en Piet van Reenen (273) lieten de Ajax-fans vaker juichen voor hun club.

Van dat trio kunnen alleen oer-Ajacied Van Reenen en Cruijff een beter doelpuntenmoyenne overleggen. Ajax’ eeuwige topschutter had (in de ‘gouden jaren dertig’; een bloeiperiode in de clubhistorie) 237 duels nodig voor zijn imposante doelpuntenproductie. ‘Goaltjes Piet’ maakte daarmee gemiddeld 1,15 goals per optreden.

Groot was een gevreesd spits. Hij liet zich tussen 1959 en 1961 twee seizoenen op rij kronen tot topscorer van de Eredivisie. Vooral in het seizoen 1960 – 1961 schoot de Ajacied met scherp door 41 doelpunten te produceren. Dat aantal is nog altijd een clubrecord; nooit scoorde een Ajacied vaker in een voetbaljaargang. Zaankanter Groot speelde tussen 1960 en 1969 bovendien 39 interlands bij elkaar.

Tekst: Ajax.nl

Namens de redactie van AjaxFanzone.nl feliciteren wij Henk Groot met deze heugelijke dag.

Related posts