Voorbeschouwing Ajax-sc Heerenveen incl. (foto)verslagen eerdere edities

Vrijdagavond speelt Ajax om 20.00uur het competitieduel thuis tegen sc Heerenveen. Vier wedstrijden voor het einde van de competitie koestert koploper Ajax een riante voorsprong van vijf punten op nummer twee Vitesse. psv en feyenoord staan na afgelopen weekend zes punten achter. Ajax staat momenteel op de eerste plaats met 66 punten uit 30 wedstrijden en Heerenveen staat op de 7e plaats met 41 punten uit 30 wedstrijden. Volg de hoogtepunten van dit duel live via ons eigen twitter-account: @AjaxFanzoneNL

Blessures/schorsingen
Davy Klaassen (lies) en Isaac Cuenca (knie) zijn geblesseerd. Kenneth Vermeer ontbreekt nog vanwege de rode kaart tegen Heracles Almelo. De rugblessure van Daley Blind lijkt mee te vallen. De linksback onderging vandaag een MRI-scan in het ziekenhuis. De scan wees geen schade aan zijn rug uit. Wel heeft Blind een overbelaste rugspier. Het is daarom onzeker of hij vrijdagavond in actie kan komen tegen Heerenveen. ‘De kans dat hij speelt is ‘fifty-fifty,’ aldus de Ajax coach. ‘Hij wordt nu behandeld.’ Indien Blind niet kan spelen, is Dijks zijn vervanger en wordt Nicolai Boilesen waarschijnlijk opgeroepen om op de bank plaats te nemen. Vrijdagochtend volgt daarover duidelijkheid.

De volledige selectie van Ajax is vooralsnog als volgt:
Jasper Cillessen, Ricardo van Rhijn, Toby Alderweireld, Niklas Moisander, Christian Poulsen, Christian Eriksen, Kolbeinn Sigthórsson, Siem de Jong, Daley Blind, Lasse Schöne, Derk Boerrigter, Danny Hoesen, Thulani Serero, Joël Veltman, Mitchell Dijks, Viktor Fischer, Chiel Kramer, Ryan Babel.

Op scherp
Niklas Moisander en Ricardo van Rhijn staan op scherp voor het competitieduel tussen Ajax en Heerenveen. Bij de volgende gele kaart zijn ze automatisch voor een duel geschorst.

Heerenveen
Marco van Basten kijkt uit naar de ontmoeting met Ajax. Verliezen bij Ajax is volgens hem geen schande, maar de SC Heerenveen-trainer haalt extra motivatie uit het feit dat de Amsterdammers de gedoodverfde kampioen zijn. De Friezen hebben de punten op hun beurt hard nodig in de strijd om Europees voetbal.

‘Normaliter pak je niet zo makkelijk punten in De Arena. Maar wij willen meedoen aan de play-offs, daar hebben we nog punten voor nodig. Ajax moet het spel maken, dat is altijd moeilijker. Als wij goed staan, kunnen we het Ajax zeker lastig maken. Ajax is de gedoodverfde kampioen, het is een extra motivatie om juist daarom een goede prestatie neer te zetten.’

Daarbij kan Van Basten beschikken over de herstelde middenvelders Marten de Roon en Filip Djuricic. Verdediger Jeffrey Gouweleeuw keert terug van een schorsing. Toch wilde Van Basten nog niets prijsgeven over zijn strijdplan.

Arbitrage
Serdar Gözübüyük is door de KNVB aangesteld als scheidsrechter voor het competitieduel Ajax – Heerenveen. De scheidsrechter wordt vrijdag in de Amsterdam ArenA bijgestaan door de assistent-scheidsrechters Arie Brink en Frank Jansen. Rogier Honig fungeert vanaf 20:00 uur als vierde official.

Historie
Van de 21 voorgaande edities van Ajax-Heerenveen wonnen de Amsterdammers er 16. 2 duels bleven steken op een gelijkspel, dus 3 wedstrijden werden door Ajax verloren. Ajax scoorde in totaal 64 keer en moest 22 maal de bal uit het net halen.

Op 11 april 1998 boekte Ajax de grootste overwinning in competitieverband op sc Heerenveen. Coach Morten Olsen zag zijn elftal met 7-2 winnen dankzij doelpunten van Ronald de Boer, Shota Arveladze (3), Sunday Oliseh, Michael Laudrup en Jari Litmanen.Spelers met een Ajax en Heerenveen historie:
Youssouf Hersi, Klaas-Jan Huntelaar, Richard Knopper, Hennie Meijer, Erik Regtop, Daniël de Ridder, Gerald Sibon, Tom Sier, Victor Sikora, Miralem Sulejmani, Henk Timmer, Ole Tobiasen, Hans Vonk

Historie van de laatste 12 competitieduels tussen Ajax en Heerenveen:
2011-2012 5-1
2010-2011 3-1
2009-2010 5-1
2008-2009 0-1
2007-2008 3-1 (Play-offs)
2007-2008 4-1
2006-2007 0-1
2005-2006 0-0
2004-2005 1-3
2003-2004 3-1
2002-2003 3-0
2001-2002 2-0

Related posts