Poulsen: ‘Misschien sluit ik mijn loopbaan wel af bij Ajax’

Als de schijn niet bedriegt, dan tilt Christian Poulsen binnenkort als gewaardeerde strijder van Ajax de kampioensschaal boven zijn hoofd. Dat is een mooie prestatie voor de Deen die vorig jaar na zijn komst door de media soms als overjarige en ordinaire schopper werd beschouwd.

Poulsen leest en hoort niet alles, zo vertelt hij lachend langs de kant van het trainingsveld. ”Maar ik begreep wel dat veel journalisten me niet als een typische Ajax-speler zagen. Ik ben ook iets ouder dan de meeste jongens”, beseft de 33-jarige middenvelder. ”Maar ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze.”

De liefde is wederzijds. Vooral in topduels doet trainer Frank de Boer maar al te graag een beroep op de ervaren opvolger van Vurnon Anita. Zondag tegen psv zag je maar weer waarom. Poulsen werkte Ola Toivonen al na een paar minuten tegen de grasmat. Even later was ook Mark van Bommel aan de beurt. ” Ze wilden ons met fysieke strijd overrompelen”, zegt de 92-voudig international. ”Dan moet je even laten zien hoe ver ze kunnen gaan.”

Draaideurovertreder
Wie buiten het veld een woordje wisselt met Poulsen, maakt kennis met een zachtaardige jongen. Hoe anders is het beeld dat veel voormalige tegenstanders van de voetbalnomade uit Denemarken hebben. De makers van de populaire Duitse krant Bild gaven hem vorige maand zelfs een basisplaats in het elftal met meest gehate spelers. Poulsen vormde een middenveld met recidivist Joey Barton en Nigel de Jong, in het buitenland vooral bekend vanwege zijn karatetrap in de WK-finale.

Opvallend is dat Poulsen na 21 optredens in de eredivisie nog op een gele kaart wacht. ”Zie je nu wel dat het wel meevalt”, stelt de middenvelder terwijl hij de brutale Viktor Fischer tijdens zijn interview van het lijf probeert te houden. Maar liefst vijftien jaar schelen beide Denen. ”Maar samen met de overige jongens vormen we een hecht team”, zegt Poulsen.

Fiets
De teamgeest bij Ajax is volgens de routinier belangrijk. ”Na de winterstop zijn we naar elkaar toe gegroeid. Je ziet dat aan bepaalde automatismen in het veld. Na een wedstrijd gaan we regelmatig met z’n allen wat eten. Nu zijn we samen bezig met dat belangrijke duel van vrijdagavond met Heerenveen. Want als we verliezen, heeft de zege op psv geen waarde meer.”

Poulsen heeft na een lange voetbalreis langs FC Kopenhagen, Schalke 04, Juventus, Sevilla, Liverpool en Evian zijn rust gevonden. ”Misschien sluit ik mijn loopbaan hier wel af”, zegt hij. ”Mijn vrouw studeert fotografie en mijn drie kinderen hebben het ook fantastisch in Amsterdam. Net als ik. Voor Ajax voetballen en met je fiets door de stad rijden, heerlijk.”

Tekst: NuSport

Related posts