Wat schreven de kranten

Ajax won zondag meer dan drie punten in Eindhoven. Met de 2-3-overwinning op Psv en het puntenverlies van Vitesse en feyenoord groeide de kloof met de concurrentie tot vijf (Vitesse), respectievelijk zes (Psv en feyenoord) punten. De media trekken met nog vier duels te gaan hun conclusies. Een bloemlezing uit de ochtendkranten.

Het AD loopt al vooruit op een mogelijk feestje in Amsterdam. ‘Kampioenen!’, kopt het sportkatern Sportwereld deze maandagochtend. Een prachtige foto van een lachende Christian Eriksen en Derk Boerrigter met de stand van de top 4 erbij maakt de voorpagina rond. Ook binnenin toont de krant nauwelijks voorbehoud: ‘Ajax kan de champagne koud zetten’, concludeert de krant. ‘Op het terrein waar een kampioenschap als een absolute must werd gezien nam Ajax gisteren een voorschot op de derde titel op rij. De Amsterdammers versloegen PSV in het hol van de leeuw en hebben zo’n groot gat geslagen dat ze de champagne koud kunnen zetten. ,,Het ziet er heel mooi uit”.’

Ook De Telegraaf pakt uit met de winst van Ajax in de topper. Op de algemene voorpagina van de krant zien we het elftal juichend voor het uitvak waar 1200 uitzinnige Ajax-supporters de zege op PSV vieren. ‘Ajax heeft titel in het vizier’. Naast de juichende Ajacieden een foto van trainer Frank de Boer die de vuisten balt: ‘De Boer op weg naar derde schaal: ,,Grote stap gezet”. Uiteraard gaat de bijlage telesport verder met de topper. ‘Ajax is los’ prijkt daar onder een foto van Kolbeinn Sigthórsson die zich ontworstelt aan Marcelo. ’32e Titel voor het oprapen’, vindt de Ajax-volger. ‘De vraag is niet óf maar op welke datum De Boer het kunststukje levert om voor de derde keer in tweeënhalf jaar de kampioensschaal in zijn handen te houden. Al wilden de Ajacieden – ongetwijfeld in de kleedkamer door De Boer ingefluisterd – geen van allen op een nieuw feestje vooruitlopen. ‘We hebben een geweldige stap gezet, maar moeten geconcentreerd blijven’, stak iedereen afzonderlijk van elkaar hetzelfde riedeltje af.’

Ook in het Noordhollands Dagblad gaat de loftrompet uit voor de Amsterdamse ploeg: ‘Ajax op alle fronten beter’, luidt daar de kop boven het wedstrijdverslag waarna vooral een beschouwing volgt hoe slecht PSV eigenlijk was: ,,PSV is totaal het spoor bijster. Na de achtste nederlaag van dit jaar is het seizoen mislukt, tenzij een wonder nog redding brengt. Voor het vijfde jaar op rij belandt de titel normaal gesproken niet in Eindhoven, na het ontluisterende 2-3 verlies tegen Ajax. Het gedrag van de spelers na afloop toonde aan dat de Amsterdammers het team van Dick Advocaat volledig hadden overklast.”

In het reactie-artikel onder de foto van Christian Eriksen die een vallende Timothy Derijck de baas is, neemt de realiteitszin de overhand: ‘Het woord ‘landstitel’ is nog even verboden’, weet de journalist na een vragenrondje. ‘Niklas Moisander bleef al even nuchter. De verdediger vond dat Ajax het zichzelf onnodig lastig maakte. ,,We hadden een stuk beter kunnen spelen. Er lag zoveel ruimte. In de eerste helft waren we te angstig, waarschijnlijk ingegeven door de druk.” Iets afdingen op de zege deed hij niet. ,,Een verdiende overwinning. We speelden heel scherp en hebben op de juiste momenten gescoord. Nu is het zaak gefocust te blijven.”‘

De foto op de voorpagina van het sportgedeelte van de Volkskrant is alleszeggend over de wedstrijd PSV – Ajax. Een kluwen blije Ajacieden met op de voorgrond de verslagen Kevin Strootman. ‘Voetbal van tekentafel wint het van wild lijnenspel’, luidt de kop van het artikel. ,,De ploeg met een plan, Ajax, hoefde niet eens erg goed te spelen om te winnen van het dolende PSV. Dat kwam telkens te laat en had onvoldoende kracht. Ajax lijkt vrijwel zeker van de derde titel op rij.” … ,,Ajax voetbalt met rust, overleg en tevredenheid, PSV met een lijf vol stress, bevangen door chaos en onvrede. Ajax voetbalt met een idee, maar wat doet PSV eigenlijk? Ajax wordt dus vrijwel zeker kampioen, voor het derde seizoen op rij, en daarop valt weinig af te dingen. Niets dus.”

Tekst: Ajax.nl

Related posts