Cillessen: ‘Je wil druk voelen, in grote stadions spelen’

Jasper Cillessen weet al een week dat hij het doel van Ajax verdedigt tijdens het uitduel met psv zondag. Een aparte gewaarwording, aangezien de keeper normaliter tweede keus is tijdens wedstrijden in de Eredivisie. Dankzij de rode kaart van Kenneth Vermeer vorige week tegen Heracles Almelo krijgt Cillessen nu de kans zich te laten zien in een echte topwedstrijd.

Eindelijk, wat Cillessen geeft toe meer aan spelen te willen toekomen. ‘Je wil druk voelen, in grote stadions spelen’, aldus de 23-jarige doelman op de clubwebsite. Vermeer is echter de eerste keus van Ajax-trainer Frank de Boer. Cillessen baalt wel van die keuze. ‘Maar moet ik dan gefrustreerd gaan rondlopen? Nee, daar heeft niemand wat aan. Ikzelf al helemaal niet.’

Dus stelt hij zich professioneel op. ‘Ik bereid me voor op de wedstrijd zoals elke andere speler. Je loert op een kans, al gebruik ik het woord loeren liever niet. Dan is het net alsof ik hoop dat Kenneth geblesseerd raakt. Maar ik zorg ervoor dat ik altijd klaar ben voor dat moment. Dat kan in de warming-up zijn of al na vijf minuten. Dan moet ik er staan. En tot nu toe stond ik er dan ook.’

‘Ik sta altijd in de startblokken wanneer het nodig is. Als Kenneth iets langer ligt dan gebruikelijk, sta ik al paraat. Je hebt als doelman haast geen tijd om warm te lopen, dus je moet alle tijd gebruiken op zo’n moment. Elke seconde telt. Wat er op zo’n moment door me heen gaat? Gretigheid. Dan denk ik: ik mag weer. Dan ben ik net een kind dat thuiskomt van school en zijn spullen in de hoek gooit. Zo is het op de bank ook. Alles uit en gaan.’

Verder moet Cillessen zijn voldoening uit de training met de Amsterdammers halen. ‘Hard werken, beter worden. Genieten van het spelletje. Elke dag als ik hier ben, geniet ik. En ik merk dat ik beter word. Logisch ook, als je anderhalf jaar op topniveau traint. Alleen wil je het ook laten zien in de duels waarom het gaat. Niet bij het tweede elftal. Dat niveau is best hoog, maar minder.’

Cillessen gaf eerder aan dat hij niet nóg een seizoen wisselspeler wil zijn. ‘Maar ik durf het je niet te zeggen. Ik ben er ook niet mee bezig. Alleen zondag telt nu. Hopelijk pakken we daarna de titel.’ En komende zomer? ‘Lekker op vakantie. Dan meld ik me weer fris en fruitig op de club en bekijk ik de mogelijkheden.’

Tekst: VI.nl

Related posts