Ajax na rode kaart Vermeer toch ruim langs Heracles: 4-0

Ajax blijft koploper in de Eredivisie. Tegen Heracles Almelo werd de volle buit gepakt: 4-0. De ploeg van Frank de Boer werkt daardoor met een voorsprong van drie punten op Vitesse en psv toe naar de kraker in Eindhoven, maar moet het volgende week wel zien te redden zonder Kenneth Vermeer. De doelman kreeg tegen Heracles een directe rode kaart en moet de uitwedstrijd tegen psv zodoende missen wegens een schorsing.

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

Vermeer werd drie minuten na rust van het veld gestuurd. De stand was toen 1-0 door een treffer van Lasse Schone in de eerste helft. Ajax-huurling Geoffrey Castillion werd de diepte in gestuurd en leek op de gelijkmaker af te gaan, maar net buiten het strafschopgebied haalde Vermeer de aanvaller naar de grond. Scheidsrechter Ruud Bossen gaf een directe rode kaart en vervanger Jasper Cillessen zal zodoende ook volgende week keepen tegen psv. Met tien tegen elf kwam de zege van Ajax overigens niet in gevaar: na de rode kaart voor Vermeer kwam de thuisploeg juist pas echt los en dankzij treffers van Kolbeinn Sigthórsson, Ryan Babel en Christian Eriksen werd het uiteindelijk 4-0.

Op de overwinning van Ajax viel niets aan te merken. De eerste mogelijkheid was weliswaar voor de bezoekers, toen Castillion Toby Alderweireld voorbij rende en Vermeer tot een redding dwong, maar daarna ging de thuisploeg op jacht naar de openingstreffer. Sigthórsson had die al snel na de gemiste kans van Castillion moeten maken, toen hij na slecht verdedigingswerk van Heracles alleen op Remko Pasveer af ging. De IJSlander slaagde er echter niet in om de keeper te passeren en even hierna werd een goal van Niklas Moisander terecht afgekeurd wegens buitenspel. Driemaal bleek scheepsrecht te zijn voor Ajax: Schöne zette een een-twee op met Sigthórsson en opende de score: 1-0.

Ajax bleef na het openingsdoelpunt de bovenliggende partij en Viktor Fischer had de marge moeten verdubbelen, maar de linksbuiten zat totaal niet in de wedstrijd en schoot hoog over, terwijl hij de bal rustig binnen kon tikken. Ajax speelde weliswaar matig, maar er leek geen vuiltje aan de lucht te zijn. Kort voor rust kreeg Heracles echter een enorme kans op de gelijkmaker, toen Vermeer een voorzet van Marko Vejinovic niet kon onderscheppen, maar Alderweireld een zeker lijkend doelpunt van Castillion voorkwam. Ajax ging daardoor met een goed gevoel rusten, maar kwam drie minuten na de thee met een man minder te staan, wegens de rode kaart voor Vermeer.

Fischer moest plaatsmaken voor Cillessen, die de vrije trap van Lerin Duarte (die was gegeven na de overtreding van Vermeer) direct goed pakte. Nog geen minuut later verdubbelde Ajax de marge, toen Derk Boerrigter en Sigthórsson zich bij een tegenaanval door de Heracles-defensie worstelden en laatstgenoemde de bal over Pasveer en in het doel wist te werken. De supporters in de Amsterdam ArenA haalden opgelucht adem en zagen in de veertig minuten die nog gespeeld moesten worden hoe Ajax de voorsprong eenvoudig in stand hield en zelfs wist uit te breiden. Heracles wist niet te profiteren van de overtalsituatie op het veld en een kwartier voor tijd maakte invaller Babel er 3-0 van, door een lage voorzet van Schöne binnen te knallen. Het slotakkoord kwam op naam van Eriksen, die met het mooiste doelpunt van de middag de 4-0 op het scorebord bracht. Ajax kan daardoor met een goed gevoel toewerken naar de wedstrijd tegen psv.

Ajax-Heracles Almelo 4-0 (1-0)
13. Lasse Schöne 1-0
52. Kolbeinn Sigþórsson 2-0
75. Ryan Babel 3-0
84. Christian Eriksen 4-0

Scheidsrechter: Bossen
Toeschouwers: 51947
Kaarten:
Geel:
Lasse Schöne en Siem de Jong (beiden Ajax)
Rood: 48. Kenneth Vermeer (Ajax)

Opstelling Ajax:
Kenneth Vermeer, Ricardo van Rhijn, Toby Alderweireld, Niklas Moisander, Daley Blind, Siem de Jong, Lasse Schöne, Christian Eriksen, Derk Boerrigter (’81 Danny Hoesen), Kolbeinn Sigþórsson (’63 Ryan Babel), Viktor Fischer (’50 Jasper Cillessen)

Opstelling Heracles Almelo:
Pasveer, Te Wierik, Rienstra, Koenders, Dorda, Quansah, Vejinovic, Duarte (’71 Navratil), Gouriye (’60 Everton), Castillion, Paljic

Related posts