Deadline nadert: ‘Klassieker hoort onder normale omstandigheden’

Naar verwachting wordt in de komende maanden duidelijk of Amsterdam en Rotterdam weer uitsupporters toestaan bij duels tussen Ajax en feyenoord. Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) van Amsterdam brak onlangs een lans voor de aanwezigheid van meegereisd publiek: de burgervader vindt dat de fans beloond moeten worden voor het verbeterde gedrag. Hij heeft echter geen steun van partijgenoot en collega Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam.

In februari 2009 werd besloten vijf jaar lang geen uitsupporters toe te staan. Aboutaleb vreest nog altijd voor geweld en ziet voorlopig weinig redenen om die overeenkomst aan te passen. “Uitgangspunt voor alle partijen is dat de Klassieker onder normale omstandigheden moet kunnen worden gespeeld”, zegt hij evenwel in een reactie op schriftelijke vragen van VVD-raadslid Maarten van de Donk. “In 2011 is afgesproken dat de partijen voorafgaand aan het seizoen 2013/14 bij elkaar komen om de uitkomsten te bespreken en een beslissing te nemen. Ik loop niet vooruit op dit evaluatiemoment.”

De clubs hopen uiteraard dat Aboutaleb vroeg of laat overstag gaat. Voor hen nadert een deadline: Ajax, feyenoord en de supportersverenigingen hebben tot 1 mei om beide burgemeesters over te halen om weer uitsupporters toe te laten tijdens Klassiekers. “Beide clubs en de supportersverenigingen van beide clubs trekken samen op om voor 1 mei het een en ander te kunnen presenteren aan de burgemeesters”, zegt woordvoerder Miel Brinkhuis in Metro.

Tekst: Soccernews

Related posts