Negatieve cijfers geen verrassing voor directie

Ajax heeft vrijdag de jaarcijfers gepresenteerd (zie eerdere bericht). In de Amsterdam ArenA gaf financieel directeur Jeroen Slop een toelichting op de financiële cijfers die Ajax tussen 1 juli 2008 en 30 juni 2009 heeft behaald. Uit die getallen bleek dat Ajax over het boekjaar 2008-2009 een netto verlies van 3,4 miljoen euro heeft gemaakt. Algemeen directeur Rik van den Boog liet zien waar Ajax momenteel mee bezig is om betere resultaten te behalen.Dat Ajax het afgelopen boekjaar een financieel verlies heeft geleden, verbaasde de directie niet. ,,Deze cijfers zijn voor ons geen verrassing”, sprak algemeen directeur Rik van den boog. ,,We weten natuurlijk goed hoe het er binnen ons bedrijf aan toegaat. De vraag is dan ook hoe we dat gat financieel, maar natuurlijk ook sportief, kunnen dichten zodat we weer aansluiting kunnen vinden bij de top. Op die vragen is ons beleidsplan afgesteld.”

Champions League jasje
De antwoorden die uit het beleidsplan van Ajax naar voren komen moeten hun (positieve) invloed gaan krijgen op de jaarcijfers. Financieel directeur Jeroen Slop maakte daarbij de aantekening dat de huidige deelname aan de Europa League opnieuw zal leiden tot een operationeel verlies. ,,Dat komt omdat Ajax momenteel een Europa League-lichaam heeft met een Champions League-jas.” Die opmerking van Slop gaf opnieuw duidelijk aan waarom het voor Ajax zowel sportief als financieel gezien van groot belang is om in de Champions League uit te komen.

De vrijdag gepresenteerde cijfers geven onder meer een weerslag van de sportieve resultaten en transferinkomsten in het seizoen 2008-2009. Slop: ,,We hebben Europees overwinterd in de – toen nog zo geheten – UEFA Cup en twee grote transfers gedaan. Het vertrek van Huntelaar en Vermaelen heeft Ajax netto 28,5 miljoen euro opgeleverd. Ten opzichte van het seizoen daarvoor is dat 20 miljoen minder, maar daar moet bij gezegd worden dat we in dat boekjaar – op transfergebied – een extreem goed jaar hebben gehad met de verkoop van Sneijder, Babel, Maduro, De Mul en Heitinga.”

Belastingzaak
Ook vertelde Slop dat in de gepresenteerde cijfers een toevoeging van 4,3 miljoen is opgenomen vanwege een belastingzaak uit 1997 (Arveladze, Laudrup, red.), waarover de rechter inmiddels uitspraak heeft gedaan. ,,Uiteindelijk bepaalt dat alles bij elkaar waarom Ajax vorig seizoen 7,8 miljoen aan eigen reserves had en we daar dit jaar 3,4 miljoen euro van hebben onttrokken vanwege het netto verlies.”

Aankopen
‘De afstanden tussen de jeugdopleiding en het eerste elftal zijn letterlijk kleiner geworden.’ Op de vraag of Ajax overweegt om, gezien het netto verlies, transfers te doen antwoordde Slop: ,,De technische staf is daar leading in. Als zij akkoord geven zullen wij iets doen. Eerder niet.” Andersom overweegt Ajax niet om spelers in de winterstop te halen, zo gaf collega directielid Van den Boog aan. ,,We beschikken over een grote A-selectie die uit 34 spelers bestaat en een zeer ervaren trainer en staf om die spelers beter te maken. We moeten wat dat betreft scherp aan de wind zeilen. Tenzij we een transfervrije speler kunnen contracteren die én direct inzetbaar én van toegevoegde waarde is. Die optie is bespreekbaar zodra een andere speler weggaat. Maar als gezegd is de techniek daar leidend in”, aldus Van den Boog.

Sfeer
De algemeen directeur van Ajax ging ook nog even in op het huidige beleidsplan, dat er toe moet leiden dat het sportieve en financiële gat gedicht gaat worden. Hij ging daarin onder andere in op het supportersbeleid. Supportersbeleid. ,,Voorheen gingen we vaak uit van sociaalpreventief. Maar dat terwijl het daarbij slechts om een kleine groep gaat. Zeker als je dat afzet tegen de drieënhalf tot vier miljoen supporters die Ajax heeft. Daarom hebben onze benadering omgekeerd. Daarbij moet ik zeggen dat we trots zijn op hoe het nu gaat. Kijk bijvoorbeeld eens naar de sfeer in het stadion en wat de supporters allemaal doen om Ajax aan de overwinning te helpen.”

Slop besloot de bijeenkomst met positieve woorden. ,,Ons eigen vermogen bedraagt zo’n 62 miljoen euro. En aangezien dat bedrag 49 procent van onze balanstotaal is mogen we dat ‘een keurig cijfer’ noemen.”

Bron: Ajax.nl

Related posts