Neeskens herkent zijn Ajax niet meer: ‘Heeft de club nog wel visie?’

Oud-Ajacied Johan Neeskens kan het niet meer volgen. Dan ziet de huidige assistent-trainer van Galatasaray wedstrijden van een ploeg die speelt in de shirts van Ajax, het stadion van Ajax, maar hij herkent er Ajax niet meer in. Ajax zoals hij Ajax ooit voor ogen had, is blijkbaar niet meer. Of het nog terugkomt?

,,Natuurlijk doet het pijn om te zien,” aldus Neeskens tegenover het <a target=”_blank”href=”http://www.sportwereld.nl/voetbal/clubdossiers/ajax/3342076/Neeskens_herkent_zijn_Ajax_niet_meer.html”>Algemeen Dagblad</a>. Aan één eenvoudig feit valt volgens hem af te lezen dat Ajax vervreemd is van zichzelf. ,,Ik geloof dat Ajax de afgelopen tien jaar twaalf trainers heeft versleten,” zegt de huidige assistent van Frank Rijkaard bij Galatasaray. ,,Dat is niet iets voor Ajax. Ik vraag me af of de club nog wel de visie heeft die het vroeger altijd had.”<BR><BR><b>Jeugdopleiding</b><BR>Hij verwijst naar de wereldwijd geroemde jeugdopleiding, waarvan hij eind jaren zestig eveneens een aansprekende exponent was. ,,De eigen jeugd was altijd het belangrijkste, niet het aankopen van buitenlandse spelers. In deze tijd is het kopen van echte toppers voor Nederlandse clubs onmogelijk. Een voetballer van Chelsea komt niet naar Ajax. Zelfs jongens van FC Twente krijg je niet. Daarom zeg ik: Focus op de jeugdopleiding. Dan heb je direct voetballers die weten hoe het Ajax-spelletje gespeeld wordt.” <BR><BR>Heel wat buitenlandse voetballers arriveerden de afgelopen jaren in de Arena. Bijna even zo vaak vertrokken ze niet veel later alweer door de achterdeur. Vaak tegen een lagere transfervergoeding dan er door Ajax was voor betaald. Als er überhaupt nog iets van de investering terug werd gezien.<BR><BR><b>Tweedehands Argentijnen</b><BR>,,Op een gegeven moment gingen er tweedehands Argentijnen naar Ajax toe,” zegt Neeskens met lichte stemverheffing. ,,Wat moet je daarmee? Ga toch in je eigen jeugdopleiding kijken en pak daar een zeventien- of achttienjarige jongen uit. Zoveel beter zijn die buitenlanders ook niet, ze kosten alleen veel meer poen.”<BR><BR>Met bijvoorbeeld Van der Vaart en Sneijder werd betrekkelijk kort geleden nog aangetoond dat zelf opleiden zeker zin had. ,,In het Barcelona van enkele seizoenen terug stonden acht spelers die ooit door Ajax waren opgeleid. Of het nog goed komt met de club? Ik hoop het, maar dat moet blijken. Er moet een duidelijke visie komen. Niet voor de korte, ook voor de langere termijn.”<BR><BR><b>Systeem</b><BR>Daarmee doelt de oud-international tevens op de manier van voetballen. Welk systeem moet de leidraad zijn? ,,Voorheen speelde Ajax altijd 4-3-3. Maar dan komt er op een dag een bepaalde trainer binnen die anders gaat voetballen. Die gaat vervolgens weg, en opnieuw gaat het roer om. Als speler word je daar ook niet vrolijk van.”<BR><BR>Na het ontslag van Van Basten zou Rijkaard een belangrijke kandidaat zijn geweest om de open vacature in te vullen. Indien Rijkaard was gekomen, was wellicht Neeskens gevraagd hem als assistent te vergezellen. De 57-jarige coach had daar eerst goed over na moeten denken, zo geeft hij eerlijk toe. ,,Vooropgesteld, het is nooit een optie geweest. Maar als het wel had gekund, had ik willen weten wat de club voor de komende jaren voor ogen had gehad. En er had duidelijk terug moeten zijn gekeken om te zien wat er allemaal fout is gegaan. Voor vele miljoenen backs kopen bijvoorbeeld. Backs koop je niet, die leid je als Ajax zelf op.”

Related posts