Column: Toekomst Muziek

In Amsterdam Z.O. bevindt zich een spreekwoordelijke glazen bol en als je daarin kijkt dan is het mogelijk om de Toekomst te zien.
Hier lopen namelijk potentiële top voetballers en trainers rond die dus in de (nabije) toekomst mogelijk voor veel voetbalgenot gaan zorgen.
Diverse elftallen worden daar namelijk van de F’s tot aan de beloften getraind door bekende en soms iets minder bekende oud voetballers die in de diverse competities hun strepen wel hebben verdiend.

Voor diegene die dit graag wensen te aanschouwen is die Toekomst zelf gratis toegankelijk en kun je hier nog genieten van een prima verenigingsgevoel onder het genot van een bakkie koffie, thee, een koud biertje en lekker broodje bal om maar een aantal versnaperingen te noemen.
In het weekend rennen de toekomstige Godenzonen je voorbij en op de maandagavond is er regelmatig de mogelijkheid om te genieten van de beloften.

Als supporter van de mooiste club ter wereld ben ik hier regelmatig te vinden om een beetje zicht te krijgen op wie er wel of niet gaat doorbreken en misschien binnenkort zal aankloppen bij de grote broer aan de Arena Boulevard.
Naast de spelers sta je daar regelmatig opeens naast een grootheid als Aron Winter, Dennis Bergkamp, Frank de Boer, Bryan Roy, Arnold Muhren en misschien in de nabije toekomst ook naast Patrick Kluivert of Shota Arveladze?
Als je dus al die namen eens op een rijtje zet en tevens ook regelmatig nog oudere ex-spelers tegenkom zou je haast denken dat je jezelf op dat moment bevindt in het Silicon Valley van de voetbalwereld met al die knowhow op een paar vierkante meter.
De jeugdopleiding van Ajax wordt wereldwijd geroemd en zelf clubs als Manchester United, Liverpool FC, AC Milan, Real Madrid & Barcelona hebben vaak openlijk hun bewondering uitgesproken voor dit prachtige instituut.

Terugkomende op de kantine is dat ook een mooie plek om eens te kijken hoe diverse elftallen hier genieten van een gezamenlijke maaltijd die je het idee geeft dat er een prima “regime” geldt binnen de opleiding.
Buiten de kantine liggen de velden er prima bij en waan je jezelf vaak gewoon bij je lokale vereniging qua gemoedelijke sfeer.
Tot zover even mijn promotie voor dit prachtige complex, want naast al de genoemde punten en namen is het toch zorgelijk om te beseffen dat met zo’n fantastische bakermat het al jaren maar niet meer wil lukken om onze Mokumse Trots terug te brengen aan de Internationale top.
Het bereiken van succes zal toch altijd dienen te gebeuren op basis van een gestructureerde basis en vandaar uit verder te bouwen aan fundament waar men U tegen hoort te zeggen.

In ons mooie Amsterdam is de basis, kennis en goede wil absoluut aanwezig, maar toch stokt het ergens onderweg naar de mogelijke top en ik ben toch echt bang dat het de eigen “top” is die ons er van weerhoudt de top te bereiken.
Er zitten namelijk al jaren mensen op hoge zetels die niet lijken te beseffen dat er vlak naast hun kantoor een prachtige basis voor succes ligt en dat dit zo is omdat er daar een club & verenigingsgevoel heerst en dus geen bedrijfssfeer.
Trainers op de Toekomst lopen de Toekomst op met en lach en verlaten deze met angst als ze een blik werpen op de Arena en zo ook veel spelers.
Natuurlijk zouden ze daar graag eens succesvol willen zijn, maar dan wel onder een sfeer en mentaliteit die ze jaren lang hebben meegekregen in de jeugd en dat straalt helaas al vanaf het begin niet van de Arena en bestuur af.
Ter afsluiting bestel ik nog een lekker bakkie koffie in de kantine en vraag de barman de muziek uit te zetten, want die klinkt hier op de Toekomst al vanzelf en zal hopelijk in de komende jaren onder goed beleid ook weer zijn weg weten te vinden naar de bestuurskamers in de Arena. Zelf zal ik dit vanaf nu vaak hard op gaan zeggen, want het klinkt mij als muziek in de oren.

Ruud

Related posts