Amsterdam Arena gaat definitief op de schop

Ajax kan over een paar jaar definitief meer toeschouwers ontvangen bij thuiswedstrijden. Er bestonden al plannen om de capaciteit van de Amsterdam ArenA flink uit te breiden en die plannen zijn nu concreet aan het worden. Ajax meldt op de officiële website dat het stadion definitief op de schop gaat. Wat er precies gaat gebeuren in de ArenA, dat nu nog 51.628 fans plaats kan bieden, is nog niet bekend. Een derde ring die de capaciteit op richting 85.000 zitplaatsen is een optie, maar lijkt niet de meest waarschijnlijke mogelijkheid. “We moeten wel realistisch blijven”, aldus ArenA-directeur Henk Markerink. “De angst is het Delle Alpi-syndroom: een groot stadion, dat amper is gevuld. Nu is de ArenA bij wedstrijden van Ajax bijna altijd uitverkocht. Als er meer capaciteit komt, bestaat de kans dat er meer seizoenkaarten verkocht worden. Ajax heeft een grote aantrekkingskracht.”

De aanstaande verbouwing heeft alles te maken Wereldkampioenschappen voetbal in 2018. Nederland heeft zich met België kandidaat gesteld om het toernooi binnen te halen en de organisatie zou de finale graag in Amsterdam gespeeld zien worden. Markerink: “De FIFA gaf in eerste instantie aan dat het stadion waar de finale gespeeld gaat worden netto minimaal 70.000 bezoekers moet kunnen herbergen. Een half jaar geleden is dat verhoogd naar netto 80.000 bezoekers. Dat betekent dat het stadion een bruto capaciteit van 85.000 bezoekers nodig heeft. Want je moet er rekening mee houden dat er veel plaatsen naar sponsors en pers gaan.”

Vraagtekens
Achter het 85.000-model staan echter behoorlijk vraagtekens. Meer waarschijnlijk is het zogenoemde ‘tussenmodel’, waarin een gedeelte van het dak wordt gelift en de Amsterdam ArenA een stadion wordt voor 65.000 bezoekers. “Dat is een gangbare maat in het Europese voetbal”, aldus Markerink. “En ik denk dat Ajax er in die situatie ook in kan slagen de intimiteit en de sfeer in het stadion te behouden.”

Bron: Voetbalzone.nl

Related posts