De passie van materiaalman ‘Fred Hek’

Bij elke club zijn ze aanwezig. Sommigen op de achtergrond en sommigen zijn een waar clubicoon. De materiaalmannen. Bij Ajax hadden we de legendarische Sjakie Wolfs en feyenoord had Gerard Meijer. Bij Ajax loopt ook nu weer een man die zorgt dat alles er picobello uitziet. Fred Hek is de naam en hoe hij aan deze naam komt vertelt de materiaalman in een interview aan ajax.nl.

Al jaren is Fred een bekend gezicht op het veld. Hij voorziet de spelers van de juiste materialen en zorgt ervoor dat alles in goede banen loopt. Het Ajax-sprookje van Fred begon 24 jaar geleden. Bij de overgang van Ajax naar de Amsterdam ArenA kwam hij op ‘het bruggetje’ terecht. ‘Vlak voor het trainingsveld stond ik op het bruggetje’, zegt Fred. ‘Ik moest de pers en iedereen die ook maar het veld wilde betreden, tegenhouden’. De bijnaam die hij kreeg is daarom heel toepasselijk. ‘Ik word veel Fred Hek genoemd’, zegt hij met een brede grijns.

Fred werd later door toenmalig coach Co Adriaanse gevraagd of hij Sjakie Wolfs zou willen ondersteunen bij het eerste elftal. Fred herinnert Sjakie nog altijd als een ras Ajacied en heel fijn mens. ‘Sjakie werd ook regelmatig in de maling genomen weet Fred. Richard Witschge riep een keer op de training, ‘Hey Sjakie ik heb een hesje nodig. Sjakie liep dan al kreunend en puffend naar de andere kant van het veld, waarop Witschge halverwege riep, ‘He Sjaak laat maar zitten want voor jij terug bent is de training al afgelopen. Heerlijke momenten. Maar weet je, iedereen had veel respect voor Sjakie en ze wisten precies hoe die kleine zou reageren’.

Na de training bevond Fred zich meestal in de speciaal ingerichte koffieruimte. ‘Ik had een eigen koffieclubje met gepensioneerde mensen’, zegt hij. ‘We betaalden allemaal 25 eurocent voor een kop koffie en van het geld kochten wij koekjes of gebak als iemand jarig was. We kochten zelfs fruit voor de spelers. We vulden dan een schaal vol met stukjes fruit voor de voetballers met het idee erachter dat ze genoeg vitaminen binnenkrijgen en de volgende wedstrijd nog beter spelen. Tja, iedereen denkt het natuurlijk beter te weten dan de trainer’, zegt Fred lachend. ‘De ouderen kwamen dan bij elkaar om hun visie te geven over de laatste wedstrijd. Dan riep er eentje: ‘Hé trainer, de volgende keer moet je het zo en zo doen!. De trainer ging er ook echt op in en gaf altijd antwoord’.

Fred vindt het belangrijk dat er ruimte is voor een grapje en dat je niet alles serieus moet nemen. ‘Ondanks dat ik een stuk ouder ben, moet ik wel mee kunnen denken met de jongens’. In de spelersgroep worden er ook grappen over Fred gemaakt. ‘Hé Fred’, roepen ze dan. ‘We hebben eindelijk de cup met de grote oren!’, doelend op Freds oren. Hij kan er gelukkig wel om lachen. Hij kan het goed vinden met de jongens. ‘Robbert Schilder, Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen zijn heel aardige jongens’. Dan heeft Fred nog lovende woorden over Daley Blind. ‘Het is een zeer beleefde jongen, erg vriendelijk en hij heeft een warme persoonlijkheid. Net als Jaap Stam. Die had dat ook altijd’.

Het vertrouwen dat de spelers hem geven, krijgt hij ook van de trainers. ‘Ik maakte eens een grapje met Aron Winter. Ik zei ooit tegen hem dat ik best met hem wilde samenwerken als hij trainer wordt. Aron zei toen, ‘Fred wie weet’. Twee jaar geleden toen ik na het trainingskamp in De Lutte terugkwam, stond Winter samen met Adrie Koster in de kleedkamer. Ze vroegen mij of ik zou willen helpen als materiaalman in het tweede elftal.’’ Zijn antwoord? ‘Ja, natuurlijk wilde ik dat! Het is een hele eer’. En het toefje op de taart was de vraag van Adrie Koster om samen met de selectie van Jong Ajax een ereronde te lopen in de Amsterdam ArenA, een week geleden. ‘Ik kon het niet geloven’, zegt Fred. ‘Ik heb gewoon gehuild. Het is echt prachtig als je onderdeel bent van het team. Je krijgt er gewoon kippenvel van als je het stadion inloopt. Dan pas voel je wat de spelers ook voelen als ze het veld betreden’.

Fred staat altijd voor anderen klaar. Een eerlijk vertrouwd en toegewijd mens. Fred weet ook wie hem dat heeft bijgebracht. ‘Mijn moeder kon niet lezen en schrijven, maar zei wel iets tegen mij waar ik heel veel van geleerd heb. ‘Fred ik leer jou zwemmen. Met je armen van binnen naar buiten en niet andersom zodat je ik, ik, ik, krijgt. Die woorden heb ik mijn kinderen ook meegegeven.

Bron: Ajax.nl

Related posts