Ajax legt Bergkamp vast als jeugdtrainer

Ajax heeft Dennis Bergkamp definitief vastgelegd voor een trainersfunctie. Bergkamp krijgt in het nieuwe seizoen de leiding over een team van D-pupillen bij Ajax. Bergkamp gaat voor twee seizoenen aan de slag, met een evaluatiemoment van zijn kant na één jaar. Bergkamp heeft daarop aangedrongen, omdat hij een goede afweging wil kunnen maken of het vak van trainer iets voor hem is.

Door te beginnen met jeugd in de leeftijd van 10 tot 12 jaar, geeft hij aan bewust te kiezen voor een start in de luwte. ,,Hoe Frank de Boer het doet, spreekt mij aan. Frank maakt als trainer steeds stapjes vooruit,’’ zei Bergkamp eerder over zijn generatiegenoot. De Boer begon in 2006 ook bij de D-pupillen van Ajax en gaat komende zomer zijn tweede seizoen in als trainer van de A1. Verder assisteert hij tot en met het WK van 2010 bondscoach Bert van Marwijk bij het Nederlands elftal.

Bergkamp, die afgelopen zondag 40 jaar werd, volgt dit seizoen de cursus coach betaald voetbal. Hij hoopt deze maand zijn diploma te halen. In het kader van de cursus liep hij stage bij Ajax. Ook was hij de afgelopen maanden assistent-coach naast Johan Neeskens bij Oranje B. Die rol zag Bergkamp vooral als een mooie mogelijkheid om alvast wat ervaring op te doen. ,,In mijn ogen is het eveneens een onderdeel van de cursus die ik volg. Een internationaal team is toch anders dan een clubteam.’’

Bergkamp was via Frank de Boer en zijn andere oud-collega Phillip Cocu bij bondscoach Van Marwijk onder de aandacht gebracht. Van Marwijk was namens de KNVB verantwoordelijk voor de samenstelling van de staf voor Nederland B.

Bron: Algemeen Dagblad

Related posts