Ajax gaat deze week opvolger benaderen: Rijkaard valt af

In het Parool bevestigde Danny Blind min of meer dat Ajax deze week de opvolger van Van Basten zal gaan benaderen. “Dat ligt wel in de lijn der verwachting.” Tot nu toe zou er alleen intern gesproken zijn over het wensenlijstje van Ajax. Van den Boog wil de nieuwe trainer snel vastleggen, zodat die invloed kan uitoefenen op de beslissingen over de spelersgroep.

Van den Boog liet gisteren tegenover Sportweek al weten an welk profiel de nieuwe coach moet voldoen. “Hij moet een leider en een opvoeder zijn. Het moet een trainer zijn die zo snel mogelijk beschikbaar is,” vervolgt Van den Boog. “Een groot coachend en motiverend vermogen heeft en jongere spelers consistent kan maken. Zowel individueel als in teamverband. Hij hoeft geen Ajax-achtergrond te hebben. Het gaat er ons om of hij de juiste kwaliteiten heeft voor deze groep.”

Rijkaard en Hiddink niet
Ajax zoekt een type Louis van Gaal dus. Volgens Van den Boog is Adriaanse zo’n type en bovendien direct beschikbaar. “Zo snel mogelijk. We hebben begrepen dat Guus Hiddink en Frank Rijkaard wat anders gaan doen, dus dat zijn ook geen opties. Er staan gesprekken met spelers op stapel die we graag met de trainer erbij voeren en we kunnen ons voorstellen dat hij nog een paar spelers wil halen”, aldus Van den Boog.

Selectie inkrimpen
Het is zeker dat Ajax de selectie volgend seizoen inkrimpt tot maximaal 28 spelers. De kans is aannemelijk dat de verhuurde Dennis Rommedahl (NEC), Albert Luque (Malaga) en George Ogararu (Steau Boekarest) niet terugkeren in de A-selectie van Ajax. Robbert Schilder (NAC) en doelman Dennis Gentenaar (in de belangstelling van VVV en Feyenoord) vertrekken uit Amsterdam.

Leonardo
Voor Leonardo is formeel ontslag aangevraagd, maar de Braziliaan was zondag vanwege blessures en schorsingen basisspeler. Als invaller was hij deze jaargang van waarde voor de club. Het kan zijn dat Ajax hem een nieuwe aanbieding doet, maar dat is afhankelijk van eventuele aankopen – Eljero Elia van FC Twente staat nog altijd op het verlanglijstje – én van de visie van de nieuwe trainer. Blind: ”In grote lijnen weten we hoe de selectie er uit komt te zien, maar we moeten nog een slagje om de arm houden.”

Related posts