‘Adriaanse voornaamste kandidaat; Ajax zoekt leider en opvoeder; Rijkaard niet’

Co Adriaanse is de voornaamste kandidaat om de vertrokken Marco van Basten op te volgen als hoofdcoach van Ajax. Dat bevestigde Humberto Tan op het TV kanaal Eredivisie Live. Ook Frank Rijkaard wordt gelinkt aan een terugkeer bij Ajax. Onder de fans geniet Rijkaard de voorkeur maar Adriaanse lijkt echter bij Ajax kandidaat nummer één om Van Basten op te volgen. Volgens Van den Boog gaat Rijkaard bovendien ‘iets anders doen’.

Ajax wil de nieuwe trainer ook zo snel mogelijk aanstellen. “Hij moet een leider en een opvoeder zijn,” gaf algemeen directeur Rik van den Boog een profielschets tegenover Sportweek.

“Het moet een trainer zijn die zo snel mogelijk beschikbaar is,” vervolgt Van den Boog. “Een groot coachend en motiverend vermogen heeft en jongere spelers consistent kan maken. Zowel individueel als in teamverband. Hij hoeft geen Ajax-achtergrond te hebben. Het gaat er ons om of hij de juiste kwaliteiten heeft voor deze groep.”

Leider en opvoeder
Ajax zoekt een strenge trainer. Terwijl toch net afscheid is genomen van een afstandelijk type, Marco van Basten. “Er is een verschil tussen streng en afstandelijk. Marco ging uit van de eigen verantwoordelijkheid. Deze groep heeft een trainer nodig die er heel kort op zit, hij moet een leider en een opvoeder zijn. Die bij wijze van spreken eist én controleert dat spelers tien keer de pionnetjes passeren als dat nodig is.”

Hier klinkt heel erg Louis van Gaal door.
“We willen zo’n type ja. Alleen las ik dat hij naar Bayern München gaat.”

Hij moet per direct beschikbaar zijn?
“Zo snel mogelijk. We hebben begrepen dat Guus Hiddink en Frank Rijkaard wat anders gaan doen, dus dat zijn ook geen opties. Er staan gesprekken met spelers op stapel die we graag met de trainer erbij voeren en we kunnen ons voorstellen dat hij nog een paar spelers wil halen.”

Logische tweede gedachte: Co Adriaanse.
“Dat vinden wij een goede trainer.”

Adriaanse probeerde het al eens eerder bij Ajax als hoofdtrainer in 2000 en vloog er later alweer uit. Hij raakte geïsoleerd in de organisatie.
“Ajax is nu anders dan tien jaar geleden en anders dan honderd jaar geleden. Na het rapport-Coronel is heel duidelijk komen te staan wie welke bevoegdheden en verantwoordelijkheden heeft. Intern is er geen enkele onrust, we zijn heel open naar elkaar toe.”

Het lijkt me duidelijk dat Adriaanse op de shortlist staat?
“We vinden hem een goede trainer, ja. Hij is een type-Van Gaal en hij is beschikbaar.”

Heeft u hem al benaderd?
“We hebben nog niemand benaderd.”

Als ik die profielschets zo hoor komt het vertrek van Van Basten niet ongelegen.
“Dat is niet waar. We wilden nog jaren door met Marco. Er zijn meerdere managementstijlen die naar Rome leiden. Ik geloof nog steeds dat hij enorm veel potentie heeft, alleen vond hij zelf dat hij essentiële eigenschappen miste. Dat was een realistisch verhaal. Nu willen we het met een ander type proberen. Maar we hebben nog steeds contact met Marco.”

Bron: Sportweek

Related posts