Heitinga: ‘Ajax moet mentaliteit tonen’

John Heitinga denkt dat het gebrek aan een ‘over-mijn-lijk-mentaliteit’, voor een deel, de reden is waarom Ajax zo wisselvallig voor de dag komt. “In de opleiding moet die mentaliteit er al inzitten”, aldus de verdediger tegenover Ajax Life. De voormalige defensieve kracht van Ajax geeft aan dat er altijd volledige scherpte moet zijn. De verdediger van Atlético Madrid geeft toe dat hij zelf ook ook wel eens op halve kracht speelde. “In Nederland speelde ik wel eens duels waarin ik dacht dat we het op zeventig procent wel zouden redden. Dat kan in de Eredivisie nu ook niet meer. Iedereen moet honderd procent geconcentreerd zijn. Tegen de koploper én tegen de degradatiekandidaat.”

De wedstrijdinstelling die dat vereist, ziet Heitinga te weinig terug bij Ajax. “Het heeft niet alleen met jeugdigheid te maken. Je mag het tegen ‘kleine’ ploegen niet laten liggen. In de opleiding moet die mentaliteit er al inzitten.”

‘We’
Ondanks de vele investeringen afgelopen zomer, lukte het Ajax weer niet het landskampioenschap voor zich op te eisen. “‘We'”, zoals Heitinga nog steeds aan Ajax refereert, “zijn nog steeds niet zo ver als gedacht. Er is flink geïnvesteerd. Klaas-Jan Huntelaar vertrok halverwege het seizoen en pas daarna sloeg AZ het gat. Al blijft het lastig dat verband concreet te maken. Er zit potentie in de selectie, zie de duels tegen Fiorentina en Marseille.”

Related posts