Ajax laat AZ ontsnappen: 1-1

Ajax heeft vanmiddag opnieuw verzuimd te profiteren van een misstap van FC Twente in de strijd om de tweede plaats. Ajax had de kersverse landskampioen op de knieën maar verzuimde de trekker over te halen: 1-1. Jeremain Lens scoorde voor rust voor de gasten uit elkaar. In het tweede bedrijf zorgde Luis Suarez vanaf elf meter voor de gelijkmaker. AZ eindigde het duel in de ArenA met tien man nadat Stijn Schaars van het veld gestuurd werd. AZ-doelman Joey Didulica werd na een ‘aanvaring’ met Suarez per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Arbiter Pieter Vink deelde totaal acht kaarten uit, waaronder een rode.

Kijk hier voor het exclusieve fotoverslag van dit duel

Na afloop stond scheidsrechter Pieter Vink onder vuur bij de media. Het leek er verdacht veel op dat men probeerde de gedeukte kampioenschapsschaal van de Alkmaarders wat op te poetsen. De leidsman had AZ-speler Schaars van het veld gestuurd en Ajax maar liefst twee penalties gegeven en alles wat discutabel zo vond de schrijvende pers. De leidsman viel echter niets te verwijten; sterker nog: Er waren twee momenten dat hij zelfs ook nog een penalty aan de Amsterdammers had kunnen, nee; moeten geven.


Je kunt toch niet zeggen dat de verdediger hier de bal speelt maar hiervoor geen penalty


Twee AZ-spelers raken alles behalve de bal: ook hier geen penalty

De rode kaart van Stijn Schaars werd door de NOS handig in de samenvatting uit zijn verband gelicht: Twee eerdere aanslagen van de Alkmaarders bleven namelijk tot woede van alles wat Ajax was onbestraft en het leek erop dat bij de overtreding van Schaars de maat vol was voor Vink. Schaars mocht in het begin van de tweede helft met rood vertrekken nadat hij van achteren ruw inkwam op de benen van Vurnon Anita. Terecht rood dus!

De eerste penalty werd door de media bestempeld als een schwalbe van Suarez maar Vink had ook dit goed gezien: Niet Suarez maar Cvitanich werd duidelijk naar de grond getrokken: geen twijfel mogelijk: pingel! .Nadat Surez na een door hemzelf gemiste strafschop via een Schwalbe – die door arbiter Vink met een pingel gehonoreerd werd – in de tweede helft doelman Joey Didulica letterlijk het ziekenhuis in werkte gaf arbiter Vink geel aan Suarez. Sergio Romero kwam de goalie vervangen.

Een strafschop voor Ajax in de slotfase betekende alsnog de gelijkmaker voor de Amsterdammers. Ragnar Klavan kreeg een kopbal van Dario Cvitanich tegen zijn arm. Suarez toonde zich tegenover Romero wel koelbloedig en zorgde vanaf elf meter voor 1-1. Overigens kreeg de veroorzaker van de pingel geen kaart van Vink…

Paal en lat stonden in het vervolg een zege voor het team van Marco van Basten in de weg. Ajax had AZ op de knieën maar vergat de trekker over te halen. Nadat de ‘rookwolken’ in de ArenA opgetrokken waren bleek arbiter Vink liefst zevenmaal geel en eenmaal rood uitgedeeld te hebben. Ajax incasseerde twee gele kaarten.

Door het gelijkspel blijft Ajax op de derde plaats staan. FC Twente, dat zaterdag bij Heerenveen ook op 1-1 uitkwam, behoudt een punt voorsprong.

Ajax-AZ 1-1 (0-1)
0-1 Lens (’23)
1-1 Luis Suarez (’87, penalty)

Opmerkelijk: Suarez mist penalty(65e minuut)

Scheidsrechter: Vink
Toeschouwers: 51128
Kaarten:
Geel: Anita en Suarez (Ajax), Lens, Pocognoli, Moisander en Klavan (AZ)
Rood: 57.Schaars (AZ)

Opstelling Ajax:
Kenneth Vermeer, Gregory van der Wiel, Oleguer (’46 Jan Vertonghen), Toby Alderweireld, Thomas Vermaelen, Eyong Enoh, Ismail Aissati, Vurnon Anita (’68 Siem de Jong), Luis Suarez, Darío Cvitanich, Urby Emanuelson (’56 Miralem Sulejmani)

Opstelling AZ:
Didulica (’74 Romero), Jaliens, Moisander, Klavan, Pocognoli (’89 Swerts), v.d.Velden, Mendes da Silva, Schaars, Dembélé, Vejinovic (’60 Luijckx), Lens

Related posts